D.I.C. Veritas

Vesti, 01.10.2017, 26 godina od napada “Zengi” na kasarnu u Bjelovaru: Skrnavili tela ubijenih vojnika

Premijerom filma “Nebo nad Bjelovarom”, u Domu Vojske Srbije u Beogradu obeleženo je 26 godina od događaja u Bjelovaru kada je u tamošnjoj kasarni JNA u napadu “zengi” ubijeno devet vojnika, a major Milan Tepić se sa vojnikom Stojanom Mirkovićem žrtvovao kako bi sprečio zauzimanje skladišta oružja. Direktor Veritasa Savo Štrbac objasnio je da je agonija oficira i vojnika u kasarni u Bjelovaru počela 29. septembra 1991. u 7.20 sati, kada su pripadnici Zbora narodne garde počeli opšti napad.

- Garnizon je prethodnih 15 dana bio u totalnoj blokadi, a pošto je izostala pomoć, pukovnik Rajko Kovačević, komandant 265. mehanizovane brigade stacionirane u kasarni na Vojnoviću, naredio je obustavu dalje odbrane. Oko 19 sati “zenge” su ušle u kasarnu, a Jure Šimić, predsednika Kriznog štaba Bjelovara, naredio je da se zarobljeni vojnici i starešine skinu do pojasa, a potom je iz stroja izveo Kovačevića i njegove pomoćnike Miljka Vasića i Dragišu Jovanovića, odveo ih pedesetak metara dalje od stroja i, prema Veritasovim saznanjima, lično u svakoga ispalio po dva metka iz pištolja. Sutradan su, po njegovoj naredbi, građani Bjelovara obilazili zauzetu kasarnu, a u mimohodu su skrnavili pljuvanjem i mokrenjem tela ubijenih – navodi Štrba.

Osim ove trojice starešina, u kasarni su poginula još šestorica vojnika, a zarobljeno je 59 oficira i 250 civila.

Istovremeno, dok su trajale borbe za kasarnu na Vojnoviću, major JNA Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, odbio je da preda skladište sa 170 tona raznih eksplozivnih sredstava. Tepić je potčinjenima naredio da izađu iz kruga skladišta, a zatim se digao u vazduh. Jedini koji je odbio ovo naređenje bio je 19-godišnji Stojadin Mirković koji je do kraja ostao uz starešinu.

Zbog ovog junačkog čina major Milan Tepić je posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja, a desetak ulica po Srbiji nosi njegovo ime.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.