D.I.C. Veritas

Vesti, 04.06.2016., Kolinda se ruga srpskim žrtvama!

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je za novog predsednika Saveta za domovinsku bezbednost penzionisanog generala Mladena Markača, kome je u Hagu suđeno zbog ratnih zločina nad Srbima tokom akcije “Oluja” 1995. godine. Predsednika ovog Saveta Damira Krstičevića razrešila je dužnosti zbog “nespojivosti dužnosti s mandatom saborskog zastupnika”. Udruženja Srba iz Hrvatske Markačevo imenovanje doživljavaju kao skandalozni čin.

- Najblaže rečeno, šokirani smo i ogorčeni. Od jutros me zovu članovi porodica onih Krajišnika kojima je neko ubijen ili se i dalje vodi kao nestao i ne mogu da veruju dokle ide hrvatsko ruganje našim žrtvama – ističe Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

Dvostruki aršini

Direktor Veritasa Savo Štrbac ukazuje da je hrvatska predsednica ovim potezom pokazala na koji način se zaista odnosi prema ratnim zločinima.

- Kitarovićeva ne propušta priliku da napadne Šešelja i nazove ga najgorim zločincem mada je prvostepenom presudom on oslobođen u Haškom tribunalu. Istovremeno, za savetnika postavlja čoveka koji je u tom istom Hagu prvostepeno bio osuđen na 18 godina. To su ti naši junaci i zločinci. Zaista mi je potpuno neshvatljivo kako je Hrvatska koja se otvoreno hvali fašističkim temeljima postala deo Evropske unije koja baštini tradiciju antifašizma – zaključuje Štrbac.

Podseća da je u “Oluji” ubijeno više od 1.200 civila, a iz Hrvatske etnički očišćeno 250.000 ljudi:

- Za 20 godina postoji samo jedna presuda za ove događaje, ali niko od onih koji su komandovali ili naredili taj zločin nije odgovarao. Markač je bio na vrhu tog zločinačkog poduhvata, a Kitarovićeva takvog čoveka imenuje za savetnika. To je valjda sasvim jasna poruka da od procesuiranja zločina nad Srbima u Hrvatskoj neće biti ništa. Sledeći koga će uzeti za savetnika sigurno će biti Mirko Norac, koga je u kampanji već hvalila. Nije joj smetalo ni to što je lično ubio jednu ženu u Gospiću, a javno govorio da mu je jedini komandant Maks Luburić – ističe Pjevač.

I predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je imenovanje Markača samo još jedan u nizu uvreda hrvatske predsednice na račun srpskih žrtava.

- Mladen Markač je jedan od glavnokomandujućih u zločinačkoj akciji “Bljesak”, gde je stradalo više od 280 Srba i jedan od glavnih operativaca u zločinačkoj akciji “Oluja”. Njegovim imenovanjem se šalje jasna poruka da predsednica Hrvatske ne priznaje srpske žrtve, a zločinci treba da budu nagrađeni važnim državnim funkcijama. Istovremeno, ovo je više nego jasna poruka i dokaz da Hrvatska ne želi trajni mir na ovom prostoru, dobrosusedske odnose i ne želi iskreno pomirenje između dva naroda – ocenjuje Linta.

Osuđen u Hagu, pa oslobođen

General Mladen Markač je zbog sumnje da su jedinice pod njegovom komandom počinile ratne zločine tokom “Oluje”, 2004. godine optužen pred Haškim tribunalom, a sedam godina kasnije je prvostepeno osuđen na 18 godina zbog ratnih zločina i učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Markač je bio osuđen za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, dela protiv čovečnosti i okrutno postupanje. Godinu dana kasnije, odlukom Žalbenog veća, Markač je oslobođen svih optužbi.

 

 Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.