D.I.C. Veritas

Vesti, 05.04.2013., Antić: Braniću istinu, a ne Srbiju

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ocenio je da nije uspeo pokušaj bojkota javne rasprave o radu Haškog tribunala, koja će biti održana 10. aprila u Njujorku.

 Odoleli smo pritiscima da odustanemo i sada je jasno da organizovani pokušaj bojkota nije uspeo. Države članice UN su od utorka počele zvanično da se prijavljuju za učešće u velikom broju – rekao je Jeremić.

 

On je objasnio da će svaka država imati slobodu da iznese svoje stavove koji će postati deo zvaničnog dokumenta UN. Do sada je učešće u debati potvrdio generalni sekretar UN Ban Ki Mun i još oko dvadesetak država. Srbiju će na panelu predstavljati direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac i istoričar Čedomir Antić.
– Na panelu ću govoriti o uticaju Haškog tribunala na pomirenje u regionu. Neću zastupati Srbiju, već istinu, i zato je moj zadatak mnogo lakši od onih koji će se baviti sudskim dometima Tribunala u Hagu. Predstaviću relevantne podatke iz relevantnih istraživanja o Haškom tribunalu koji je na sebe preuzeo zadatak da pomiri region. Neuspeh je očigledan, a ja ću pokušati da dam doprinos objašnjenju zašto je to tako – kaže za “Vesti” Antić, koji smatra da Tribunal nije trebalo na sebe da preuzme da se bavi pomirenjem.

Na raspravu u UN neće doći svi. Priča se da je zbog pritiska odustao direktor Hjuman rajts voča Kenet Rot, predsednik Parlamentarne skupštine zemalja potpisnica rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda Tina Intelman, ali i predsednik Međunarodnog krivičnog suda Sanghjun Song.
 

Turska i Hrvatska se prve prijavile

Prvog dana poziva za učešće u javnoj raspravi prijavilo se dvadesetak zemalja, a prve su se prijavile Turska i Hrvatska, a potom Švajcarska i Brazil. U prvom danu to su učinile i EU, Argentina, Pakistan, Kolumbija, Palestina, Egipat… Konačan spisak biće objavljen na sajtu Generalne skupštine UN dan uoči debate koja je podeljena u dva dela – u prepodnevnom delu učestvovaće predstavnici država, dok će po podne biti održana dva panela – jedan posvećen pravdi, drugi pomirenju. 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.