D.I.C. Veritas

Vesti, 06,12.2020, Snaja tuži i sudi

Velika Britanija 1. decembra izručila je Hrvatskoj Dragutina Hajdua (70), Mađara iz Vukovara, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u tom gradu 1991. Dragutin je s porodicom 20 godina živeo u Kanadi i ima državljanstvo te zemlje, a uhapšen je 16. marta ove godine na aerodromu Hitrou u Londonu.

Direktor DIC Veritas Savo Štrbac kaže za „Vesti“ da je reč o još jednom primeru hrvatske sudske prakse da se neko optužuje samo na osnovu tuđeg uperenog prsta!

– Dragutin je s porodicom sve vreme živeo u Vukovaru dok se nije odselio u Kanadu. Nakon toga je dolazio u zavičaj, ali i u Zagreb i druga mesta u Hrvatskoj. Upravo mu je Hrvatska obnovila srušenu kuću. Da apsurd bude kompletan, on je pre hapšenja u Londonu najmanje 15 dana bio u Vukovaru. Sređivao je papire, pa je odlazio i u policiju i sud, i nije bilo ni nagoveštaja da je za bilo šta optužen. Ostao bi on u Vukovaru i duže da se tada nije pronela vest da će zbog korone granice biti zatvorene, pa je iskoristio prvi slobodan let iz Beograda, preko Londona – priča Štrbac.

Golgota u Londonu

On objašnjava da je Dragutin iz Hrvatske izašao 12. marta, a istog dana je Okružni sud u Osijeku raspisao poternicu. Uprkos tome, na granici ga niko nije zaustavio, ni kad se u Beogradu ukrcavao za London. Golgota Hajdua počela je tek na aerodromu Hitrou.

Štrbac je ispričao da Dragutin slabo govori engleski, a kod sebe nije imao ni telefon, pa su sinovi saznali da je uhapšen tek kada im se majka vratila u Kanadu. Nekoliko dana su zvali ambasade ove zemlje, od Velike Britanije, do Srbije i Hrvatske i niko pojma nije imao šta je s njim. Da zlo bude gore, Dragutin nije mogao da im se javi jer nije znao nijedan broj telefona napamet.

Crni rekord

– Njegova rodbina je saznala da se našao na spisku osumnjičenih zahvaljujući Ružici Erdelji, rođenoj Barbarić, koja je članica jednog udruženja žena žrtava rata. Ali, ona ne tereti Hajdua zbog zločina, već porodica veruje da je to uradila iz osvete, zato što je bivša žena njegovog brata. Ona je upala u policijsku stanicu i povikala: „Eno vam ubice, šeta se gradom!“ Do Interpolove poternice je prošlo četiri dana što je još jedan crni rekord hrvatskog pravosuđa. Dovoljno je bilo da ona kaže da je neko zločinac, pa da tužilac napiše zahtev, a Županijski sud u Osijeku 12. marta napiše rešenje o poternici – ističe Štrbac.

Dragutin je u ekstradicionom pritvoru oboleo od katarakte na oba oka, a zatim je zapao u depresiju. Na kraju mu je sve dozlogrdilo i tražio je da ga što pre prebace u Hrvatsku da bi dokazao nevinost. Trenutno je u izolaciji u zatvoru u Osijeku i još se nije čuo sa svojima.

Nastavićemo sa borbom

Savo Štrbac je u stalnom kontaktu sa porodicom Dragutina Hajdua u Kanadi.

– U jednom od poslednjih pisama njegova snaja Sonja Ćulum kaže da je Dragutin trenutno u izolaciji u Osijeku zato što su ga Englezi izručili, a da prethodno nisu uradili test na koronu. Nadamo se da će se ovo ludilo što pre završiti jer nam je svima već dosta. Nastavićemo s borbom jer ne postoji drugi način – rekao je Štrbac.

Lov na Srbe

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, kaže da ovakva praksa ne doprinosi normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske, već još više podgreva strasti i unosi nemir.

– Iako su poslednjih godina Srbi koalicioni partner u vlasti, to nimalo ne utiče da se stanje normalizuje. Vidimo da je ono prešlo u stalnu praksu iako povratnika više nema. Nažalost, izgleda da je lov na Srbe koji su izbegli iz Krajine dozvoljen tokom čitave godine – ocenjuje Budimir.

Ni mrava ne bi zgazio

Štrbac kaže da se ime Dragutina Hajdua do sada nije pojavljivalo ni na jednom spisku optuženih ili osoba protiv kojih se vodi istraga.

Prema njegovim rečima, niko od svedoka ili učesnika tih događaja ovog Mađara ne dovodi u vezu sa zločinima. Čak svi ovu porodicu opisuju kao mirnu i poštenu i ljude koji ni mrava ne bi povredili. Njegovog imena nema čak ni na suđenju Stevanu Curniću, drugooptuženom za navodno ubistvo 15-godišnjaka Siniše Rajkovića za koje je i Dragutin optužen. Curnić je osuđen na 15 godina zatvora, ali u njegovoj presudi ili optužnici ni na jednom mestu nema Dragutinovog imena.

Inače, prema podacima Veritasa, samo ove godine na osnovu hrvatskih Interpolovih poternica za ratne zločine uhapšeno je osam osoba, a ovo je drugo izručenja u poslednjih deset dana.

Na osnovu tih poternica, širom sveta je do sada uhapšeno 178 Srba, od kojih su 66 izručena Hrvatskoj.

– Postupak protiv njih 25 je obustavljen ili je odbijena optužnica. U hrvatskim zatvorima je trenutno 31 osoba srpske nacionalnosti, pripadnikci bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda – ističe Štrbac.

Mržnjom rasterali turiste

Rat koji Hrvatska ni posle 25 godina nije u stanju da izbije iz glave služi da vlast povremeno skrene pažnja tamošnje javnosti s realnih problema koji su ove godine produbljeni takvim stavom. Naime, ekonomisti procenjuju da je u trećem kvartalu hrvatska privreda zabeležila dvocifreni pad.

Oni očekuju pad BDP-a u rasponu od 9,5 do 11 odsto, najviše kao posledicu slabosti lične potrošnje, pri čemu je promet u trgovini na malo u trećem kvartalu pao 7,6 odsto. Navodi se da je to posledica pre svega kretanja u uslužnim delatnostima, koja ni tokom letnjih meseci nisu uspela da nadomeste gubitke, i turistička potrošnja znatno je niža na godišnjem nivou, pa mnogi hotelijeri ne kriju žaljenje za srpskim gostima koje teraju korona i odnos Hrvatske prema svojim građanima Srbima. Naime, zabeležen je pad broja turista od 63 odsto u odnosu na prošlu godinu.

 

Đorđe Barović 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.