D.I.C. Veritas

Vesti, 09.02.2017., Pravo na zaborav Njujorka i Hobokena, prevara i poniženje

Tekst je delimocno objavljen:
Vidite: VESTI, cetvrtak 9. februara 2017.

Između palate Ujedinjenih nacija, u kojoj je već pre više meseci, najavljivano da će se održati izlozba „SKRIVANI HOLOKAUST – IZLOZBA O AUSVICU BALKANSKOG POLUOSTRVA“, i urbanog mesta Hoboken, na severu države Njudzerzi, u kojoj je postavljena najavljena izložba ali s novim imenom: JASENOVAC – PRAVO NA NEZABORAV (zar su zaborav, ili pamćenje, pravne kategorije ?!), možda nema ni pet kilometara vazdušne razdaljine.

Medjutim, izmedju zgrade Ujedinjenih nacija i izložbene prostorije, koju je za ovu svrhu izdao gospodin Erik W. (zvanično, ne ističe svoje prezime), vlasnik firme Flourish And Multiply studio (FAM), u prevodu „Studio Cvetati i Umnoziti “, koji se nalazi u Harrison ulici broj 51, u Hobokenu, razlika je velika. Prostor studija renovirane četvorospratnice, nekada industrijske zgrade, ili bivseg magazina, izdaje se u zakup ameterima fotografije, filma, za razne sastanke, uključujući i za izložbe (vidi : www.thefamstudio.com). Tarifa za izdavanje prostora je 1000 dolara na dan, a za nedelju dana 5000 dolara. Izložba o Jasenovcu otvorena je u FAM 27. januara, a zatvorena 30. januara. Ukupno četiri dana, ne računajući vreme postavljanja i demontiranja izložbenih panoa. Po opisu mog prijatelja, R.R. iz Njujorka, taj deo Hobokena: „ je ružan i zabačen, tako da ja mislim da ovdije i nije bilo nekih velikih posetilaca. Zgrade preko puta samo što se ne sruše koliko su stare i dotrajale. To je ruzno lice Amerike…“

Iz razloga koji nam nije poznat, umesto u Ujedinjenim nacijama, kao sto je prethodno najavljeno, Istina o Jasenovcu nasla se u prostoru FAM, u Hobokenu.

U taj deo urbane Amerike, na domaku Ujedinjenij nacija, zacelo, ne zalaze diplomate svetske organizacije, tu ne dolaze ugledni dopisnici visoko tiražnih novina, niti pada na pamet predstavnicima vlasti, ili turistima iz Republike Srbije da tu zađu, ako to već ne nalaže puka potreba. Pošto dolazak 23 člana srpske delegacije u Njujork treba opravdati ugodnijom slikom, jedino pisana reč ima tu magicnu moć da oblikuje istinu i da je prilagodi političkim potrebama, naravno, za dobrobit narodnih masa u Srbiji.

Dopisniku Politike, Mirjani Sretenović, kroz seriju članaka naslovljenim: Eho jasenovačkih žrtava, Izlozba Jasenovac – pravo na nezaborav, od sutra u Njujorku; Suze i bele ptice pored kamena Jasenovca u Njujorku, to nije predstavljalo posebne teskoće. Između ostalog, od Mirjane Stefanović saznajemo: da ova izlozba „nije uperena protiv jednog naroda, religije ni drzave“… Tako piše na jednom od izložbenih plakata. To je nesumnjivo važna poruka srpske delegacije. Nema smisla da uvredimo duhove koljaca, niti njihove potomke. Saznajemo još i zapaženom nastupu nasih jevrejskih prijatelja kao što je izvesni prof. Gideon Grajf iz Izraela, ekspert za Aušvic. Ovom prilikom, prof. Gideon je govorio u ime srpskih stručnjaka i kao “ekspert”  za Jasenovac jer, nema smisla da jedan Srbin govori o srpskim žrtvama. Taj covek, prof. Grajf “stručno” je nazvao Jasenovac, Aušvicom Balkana (stručno i lukavo, zar ne !). Govorio je u Parku holokausta, u Bruklinu i Vladimir Božović, šef srpske delegacije „pridružujući se u zahvalnosti svetom jevrejskom narodu koji zna i poštuje svoje žrtve“. A, da li ih mi poštujemo, pitam se? Jer, na osnovu novinskih izveštaja Mirjane Sretenović imamo utisak da smo prisustvovali pomenu jevrejskih, a ne srpskih zrtava.

Podsećamo da reč grckog porekla, HOLOKAUST (ubijanje paljenjem), u svetu obeležava specifičnost ubijanja isključivo jevrejskih, a ne srpskih žrtava. Specificnost ubijanja Srba od strane klerikalno-ustaške, takozvane Nezavisne Države Hrvatske je POKOLJ – ubijanje žrtve nožem. Stoga POKOLJ, a ne HOLOKAUST najbolje karakteriše zločin genocida hrvatske države nad srpskim narodom u toku Drugog svetskog rata izmedju 1941–1945.  godine.

Dugo najavljivana izložba u Ujedinjenim nacijama koja je trebalo da obeleži 75. godina od osnivanja zloglasnog logora smrti Jasenovac, obmanula je naša nadanja. Istina je ostala zarobljena u neuglednoj četvrti naselja Hoboken na domaku svetske metropole. Umesto dostojnog obeležavanja srpskog stradanja u Drugom svetskom ratu, koga smo s pravom očekivali, suočeni smo sa još jednom prevarom, obmanom, lažima i poniženjem.

Za sada, dok se posle jedne skupe i promašene prekookeanske avanture, članovi srpske delegacije vraćaju svojim kućama, srpski narod očekuje dužno objašnjenje: šta se dogodilo, a da se Izložba o Jasenovcu, najavljena za Ujedinjene nacije, preseli, u jednu neuglednu četvrt, nepoznatog naselja Hoboken? Zašto se pristalo na to poniženje ? Zbog toga, pozivamo organizatore ove izložbe, a posebno odgovorne u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, uključujući i ministra Ivicu Dačića, da ukaže osnovno poštovanje žrtvama Jasenovca, preživelim zatočenicima Jasenovca i drugih ustaških logora, njihovim potomcima i srpskom narodu i da objasni zbog čega najavljen program nije poštovan? Čijom krivicom? Ili, možda, uvažena gospoda misle da je ćutanje – najbolji odgovor. Nadamo se da tako ne misli i narod Srbije pred predstojećim izborima.

Došla su vremena kada se sve češće treba podsećati na reči srpskog prosvetitelja: Vostani Srbie/Davno si zaspala/U miru lezala/Sada se probudi.

Sima Mraovic, PhD
7. februara 2017.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.