D.I.C. Veritas

Vesti, 12.04.2022, Ustaše veličaju i danas

U Hrvatskoj ponovo veličanje NDH, a ovoga puta od izaslanika tamošnje vlade Matka Raosa koji je u Splitu poručio da današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo 10. aprila 1941. dana formiranja Nezavisne Države Hrvatske. Raos je govorio povodom 31 godine od osnivanja jedinice HOS “Rafael Vitez Boban”, a kako prenosi Indeks, praćen je velikim aplauzom. Pridružio mu se predsednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić istakavši da su hosovci i “onda bili za Dom spremni, a to su i danas”, pa im on kao predstavnik državne vlasti iskazuje čast.

Reč je, kaže za “Vesti” Savo Štrbac, direktor informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” o jedinici koja od uniformi do amblema ima sve oznake ustaške države. On ukazuje i da ta jedinica nije osnovana u aprilu, već 2. novembra 1999, ali da Hrvatska, pod maskom proslave godišnjice te jedinice, u stvari obeležava 10. april dan nastanka NDH.

– Već smo navikli da se pojavljuju predstavnici svih društveno-političkih organizacija i da pričaju ovakve stvari. Raos je bio u Splitu kao izaslanik ministra branitelja i potpredsednika Vlade Toma Medveda, a da je reč o vladinom predstavniku prva je ukazala i osudila Socijaldemokratska partija Hrvatske. Onda se ogradio premijer Andrej Plenković, potom i Medved, rekavši da je Raosa poslao u Split da upali sveću i položi venac, a ne da govori, čime se i ministar ogradio. Oni, na taj način rade sve ove godine, ograđuju se i ovo je igra bez granica i to dvostruka. S jedne strane se obeležavanjem datuma bore za deo birača naklonjen ustaštvu, a sa druge ograđivanjem, šalju poruku Evropi da su antifašistička zemlja – ocenio je Savo Šrbac.

Poznati po nedelima

Savo Štrbac objašnjava da je HOS bila paravojna jedinica koju je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, zbog prigovora iz međunarodne zajednice, uklopio u oružane snage Hrvatske.

– Naređeno je da bude bez ustaških obeležja, ali su pripadnici te jedinice nastavili da ih nose i da ostavljaju za sobom krvave i tragove pljačke – kaže Štrbac i dodaje da se HOS proslavio po izbacivanju Srba i pripadnika JNA iz stanova i to najviše baš u Splitu.

Proterivanje i mržnja

Savo Štrbac je kao zastrašujuće ocenio analize srpskih udruženja u Hrvatskoj prema kojima je 2021. napadnuto 26 Srba i zabeleženo 297 grafita mržnje, većinom u blizini vrtića i škola.

– Deca se od predškolskog uzrasta indoktriniraju da su Srbi i sve srpsko, zlo i velika opasnost po Hrvatsku, a u tome učestvuju svi segmenti društva. Generacije rođene u ratu i posle njega mrze Srbe više nego one s kojima smo odrastali u nekadašnjoj Jugoslaviji – kazao je Štrbac.

Naš sagovornik smatra da je to što se dešava samo po sebi apsurdno.

– Da bi dobili generaciju koja ne mrzi druge ne treba je indoktrinirati, već edukovati. Za to je potrebno udruživanje svih segmenata društva koji bi ih usmeravali da ako ne vole drugačije od sebe, bar da ih podnose. Da nove generacije spremaju za suživot, a to u Hrvatskoj još ne rade – kazao je Štrbac koji je mišljenja da to ne ide dekretima i da treba dosta vremena za iskorenjivanje mržnje prema Srbima.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.