D.I.C. Veritas

Vesti, 14.01.2014., Nastavlja se hrvatski lov na Srbe

Hrvatska policija je 10. januara, u petak uveče, na radnom mestu, uhapsila 43-godišnjeg  Sašu Počuču iz Knina, zbog sumnje da je, kao stražar bivšeg Okružnog zatvora Republike Srpske Krajine u Kninu 1991, navodno, okrutno zlostavljao jednog od civilnih zatvorenika.
 
On se posle puštanja iz zatvora zaposlio kao vozač u Srbiji, a hrvatska policija ga je skinula na graničnom prelazu Batrovci, jer vozio autobus na liniji ka Francuskoj.
Da apsurd bude veći,  Saša Počuča je zbog iste stvari već bio osuđen na osam godina zatvora i odležao je šest i po godina u hrvatskom zatvoru. Pušten je na slobodu 29. novembra 2013. godine. Da li je moguće da za stara krivična dela i to za ona zbog kojih je već robijao, više puta podiže optužnica, za sada se ne zna, ali u hrvatskim pravosuđu, naročito onom usmerenom ka Srbima iz Knina, sve je sve moguće…
- Osnovna nedoumica Počučine porodice, koja od “Oluje” živi u Srbiji je realna: koliko puta će još država Hrvatska suditi Saši Počuči i ostalim Srbima, koji su već robijali u hrvatskim zatvorima, zbog iste stvari, odnosno, optužnice? Porodica je u pravu, jer za isti zločin ne može više puta da se sudi. Kako sam shvatio, novopodignuta optužnica Počuči stavlja na teret maltretiranje 84-godišnjeg starca, koga je navodno zlostavljao neki čuvar, kome je Saša Počuča bio nadređeni – kaže direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

“Moj Saša ne bi zlostavljao starce”

- Ne znamo o čemu se radi i kako je moguće suditi čoveku za istu stvar dva puta. Navodno, optužnica ga tereti da je zlostavljao čoveka koji je bio starac od 84 godine, a ja pouzdano znam da moj Saša nikada ne bi naudio nijednoj staroj osobi, već bi joj pomagao koliko god može, a ne bi ga zanimalo ni koje je vere, a ni narodnosti taj starac – kaže kroz suze uplakana supruga Ojdana Počača.

On objašnjava u kojim situacijama se podiže nova optužnica.

- Međutim, da sam njegov advokat, uložio bih žalbu na rešenje o pokretanju istrage i određivanje pritvora. Zato što je Saša Počuča već osuđen za navodno, maltretiranje zatvorenika, kao stražar bivšeg Okružnog zatvora Republike Srpske Krajine u Kninu 1991. godine i to na osam godina zatvora. Kako je kaznu odslužio u Hrvatskoj, nova optužnica je besmislena, pa bih posle žalbe, očekivao da Drugostepeni sud obustavi istragu protiv Počuče i oslobodi ga – kaže direktor Veritasa.

Štrbac kaže da je, koliko mu je poznato, u prvobitnoj optužnici već bilo navedeno nekoliko desetina, pa i stotina imena navodno maltretiranih hrvatskih zatvorenika nekadašnjeg Okružnog zatvora Republike Srpske Krajine, u Kninu iz 1991. godine.

- Ako su mu u ranijoj optužnici kao teret stavili nekoliko desetina, odnosno, stotinu oštećenih lica – svedoka, smatra se da je onda prethodna istraga, automatski obuhvatila sva oštećena lica. Ukoliko su sudski organi zaboravili pak da navedu ime nekih oštećenih svedoka, ne mora da dođe do novog suđenja, jer se podrazumeva da su i oni bili obuhvaćeni prethodnom presudom – kaže Štrbac i dodaje da je reč očito o nečem drugom. 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.