D.I.C. Veritas

Vesti, 15.1.2016., Potresne ispovesti o zločinima nekadašnje supruge upravnika Lore (2): Pendrečenje kao zabava

Dalmatinski komitet za ljudska prava iz Splita nedavno je obelodanio krivičnu prijavu iz 2009. godine protiv jedne od žena koje su učestvovale u mučenjima logoraša vojnog zatvora Lora.

U stenogramu izjava 24 svedoka nalaze se šokantni podaci, a svaki od navedenih ljudi već sedam godina strpljivo čega da ga pravosudni organi Hrvatske pozovu kako bi ispričao celu istinu.

- Većina nije svedočila u prvom postupku za zločine u Lori, ali su naveli da će se u svakom momentu pojaviti u Hrvatskoj kako bi dali iskaz – kaže predsednik Komiteta Tonči Majić.

Vukan Kovač, u krivičnoj prijavi Dalmatinskog komiteta zaveden kao “svedok 14”, kaže da i dalje, kao “suvenire”, po telu ima ožiljke od iživljavanja u Lori. U nekoliko navrata je preživeo lažno streljanje, ali su mu se u sećanje najviše urezali događaji koji bi usledili kada bi shvatio da nije mrtav. Glavni akter bila je upravo Tanja Belobrajdić, tadašnja supruga upravnika logora Tomislava Duića.

Tužila novine

Neki mediji u Hrvatskoj pisali su o učešću bivše supruge upravnika Lore u premlaćivanju zatvorenika pisali još davne 2009. godine, ali ih je bivša supruga upravnika zatvora tužila.

- Hrvatski sudovi zauzeli su stav da o zločinima “naših” sme da se piše tek nakon što oni donesu pravosnažne presude. A kvaka je u tome što to evidentno neće napraviti nikad. Kada bi nas uspeli uplašiti, zamislite novine koje isključivo prepričavaju pravosnažne sudske presude. Pa to bi bio kraj ne samo istraživačkog nego novinarstva uopšte, te udarac zdravom razumu od kojeg se taj nikad ne bi oporavio – kaže Tonči Majić.

“Krv je počela da curi, no, međutim, ne smiješ ništa, moraš da stojiš. Kad sam se okrenuo, vide oni oboje da curi krv iz usana. I pita: ‘Što ti je to bilo?’ Ja šutim, ne govorim ništa. I ona uzme pendrek i udari po leđima: ‘Pitam te, što je bilo?’

Šutim. Kažem: ‘Vjerojatno od metaka.’ Kaže: ‘Kako od metaka kad nitko nije pucao?’ Onda ona udari ponovno po leđima: ‘Je li netko pucao na tebe?’ ‘Nije.’

Ja kad kažem ‘Nije', ona ponovno udari, kaže: ‘Kako nije, kad sam ja pucala? Imaš sreću što te nisam ubila.’ I kasnije je ponovno počelo maltretiranje: ‘Lezi! Puzi! Lezi! Puzi! Koliki ti je! Kakav ti je! Ne bi mogao s njim ništa. Ti bi mogao dobro s njim”, ispričao je Vukan Kovač, koji takođe nije svedočio u jedinom procesu koji se u Hrvatskoj vodio povodom slučaja Lora.

Suzavac u ćeliji

“Ja sam Slobodan Čaušić. Bio sam u Lori 1992. godine, kada sam zarobljen u petom mjesecu. Mogu reći da sam prepoznao novinsku sliku Tanje ispred kapije Lore i vrlo dobro zapamtio taj oblik lica, koji je dolazio u Loru jednom ili dva puta dok sam ja bio tamo.

Svi su zazirali od nje i čini mi se čak i stražari da su zazirali. Ja se odlično sjećam da je u našu ćeliju ubacila suzavac. To je bila ćelija desno, druga, ćelija desno ubacila je suzavac i tada su govorili da je to žena Tome Duića”, posvedočio je Čaušić, rodom iz Trebinja.

Među svedocima koji želi da dođu u Hrvatsku i svedoče o onome što je video je i Gavrilo Tripković iz Brizbejna u Australiji.

“Drugi put dovela je četiri ili pet strašno iscrpljenih, uplašenih djevojčica, negdje oko 18 godina, mislim. I – opet isto: ‘Da li bi mi njih j…li'? Opet sam šutio, ali me ovaj put to nije spaslo. Naredila je da sjednem na beton i raširim noge. Imala je taj put kratke pilotske čizme.

Iznenada me par puta svom snagom udarila među noge, oborila me, izgubio sam svijest od snage udarca i prevrnuo se prvo čega se poslije sjećam je da su me polijevali vodom iz crijeva”, opisao je u delu svoje sudski overene izjave Tripković.

 

(1): Svirepija od nacista
(3): Đavo u liku “bolničarke”

Đ. Barović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.