D.I.C. Veritas

Vesti, 16.09.2015., General koji je prezirao smrt

Za javnost gotovo neprimetno, baš kao što je od 1995. godine i živeo u Srbiji, u ponedeljak je umro general Mile Novaković (65), nekadašnji komandant Srpske vojske Krajine. Novaković je na toj dužnosti bio od oktobra 1992. do februara 1994. godine, a Savo Štrbac, direktor Veritasa, za “Vesti” kaže da je ovaj general dao nemerljivi doprinos da Haški tribunal uopšte počne da se bavi istraživanjem srpskih žrtava u Hrvatskoj.

Koridor života

Za širu javnost ostalo je nepoznato da je general Novaković jedan od najzaslužnijih za “Operaciju Koridor”, u leto 1992. godine, čime je bila uspostavljanje kopnene veze između zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim delom Srpske i sa Srbijom. Kasnije je ovaj pravac ostao upamćen po nazivu “koridor života”.

- Haški istražitelji su u više navrata pokušavali da razgovaraju s predstavnicima RSK, ali i oficirima Vojske, međutim nailazili su na zid ćutanja. Ljudi su se plašili da će imati problema sa svojom imovinom u Hrvatskoj, da će imati problema u Srbiji.

Kada je čuo da se haški istražitelji interesuju za zločine nad Srbima, Mile Novaković je 2003. došao kod mene i doslovce rekao: “Moram da pomognem, ko će ako ne ja, kao komandant. Naši životi nisu vredniji od života mladića koji su izginuli”. Tek zatim su počeli da se odazivaju i drugi – navodi Štrbac.

Hrvatski mediji i dalje tvrde da je general Novaković te 1995. godine bežao koristeći čak i tenkove da bi se probio kroz kolonu naroda. Savo Štrbac ističe da je to jedna od najgnusnijih laži!

- Na snimku se vidi kako Mile predvodi kolonu s nekoliko tenkova koji gaze sve pred sobom, a zapravo se raščišćavao čep od parkiranih automobila koji je narodu onemogućavao da se brže povuče.

Govor na grobu ratnog druga

Koliko život ponekad ume da bude surov govori i podatak da je general Novaković držao oproštajni govor na komemoraciji nekadašnjeg saborca Mileta Mrkšića koji je preminuo sredinom avgusta ove godine tokom izdržavanja kazne u Haškom tribunalu.

Prava istina je da je već 4. avgusta ujutro, čim se vratio sa konferencije u Ženevi na kojoj su Hrvati tražili bezuslovnu kapitulaciju, na Kordunu susreo sa generalom Miletom Mrkšićem. Već 7. avgusta se uputio ka Dvoru zato što su dobili informaciju da su Hrvati krenuli iz pravca Kostajnice. Sam je tu noć otišao u izviđanje u selo Matijevići kod Novog Broda i tu, u jednim kolima, zatekao bračni par koje su Hrvati pokušali da zakolju. Ženi nije bilo spasa, a muškarca je odvezao do bolnice. Zatim je, kada je postalo jasno da Hrvati nadiru, predvodio odbranu Dvora sve do 10. avgusta kako bi omogućio izbeglima da se spasu. Tek kada su svi civili bili na sigurnom, i on je, među poslednjima, krenuo za Srbiju – ispričao je Savo Štrbac.

U Hrvatskoj su protiv generala Novakovića podignute ukupno tri optužnice, a u Šibeniku je, u odsustvu, pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog navodnog granatiranja i ubijanja civila u ovom gradu. Optužnica po sličnim navodima podignuta je i u Zadru, dok se u Županijskom sudu u Splitu vodio postupak zbog navodnog rušenja brane Peruća. U istom predmetu je optužen i general Borislav Đukić koji je po toj poternici letos uhapšen u Crnoj Gori.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.