D.I.C. Veritas

Vesti, 18.10.2016., Srpski oficir: I danas ja branim oficirsku zakletvu

U Okružnom sudu u Novom Mestu u Sloveniji počelo je suđenje Dragomiru Grujoviću, penzionisanom oficiru Vojske Srbije kojeg slovenačke vlasti terete za navodni ratni zločin.

Prema optužnici podignutoj protiv Grujovića još 1994. godine, tužilaštvo mu stavlja na teret da je suprotno međunarodnom pravu u vreme oružanog sukoba u Sloveniji zastrašivao civilno stanovništvo kao zapovednik ratnog skladišta JNA u Mokronogu u kojem je u tom trenutku bilo 7,2 miliona litara goriva.

Takođe, prema optužnici, Grujović je tada, 1991. godine zapretio da će dići u vazduh skadište i da je u toku odbrane skladišta iz pištolja pucao na Slovenca Branimira Furlana, kapetana JNA, koji je bio zapovednik skladišta s ogromnim zalihama goriva. Grujović ne negira da je pucao u Furlana uz obrazloženje da je on imao nameru da preda skladište teritorijalnoj odbrani Slovenije, u čemu su ga Grujović i vojnici sprečili.

U Okružnom sudu u Novom Mestu prošle nedelje je održano prvo ročište kada je bilo predviđeno saslušanje Grujovića, ali heroj iz Mokronoga, kako je ranije i obećao, nije prisustvovao suđenju.

- Ne interesuje me suđenje i ne znam šta je bilo, ali znam da nisam kriv jer sam branio svoju zemlju, zakletvu datu svojoj domovini i vojnike čiji su životi bili ugroženi. Na suđenju me zastupaju dva advokata – jedan iz Srbije i jedan po službenoj dužnosti, ali ja u Sloveniju neću ići jer bih bio uhapšen onog trenutka kada bih stupio na teritoriju bilo koje zemlje EU – kaže Grujović.

Neće me uhapsiti živog

- Ako neko u Srbiji pokuša da me uhapsi, živog me neće uhapsiti jer sam svojoj supruzi Ljubi i sinovima Nenadu i Ivanu dao reč da se živ nikada neću predati – istiće za “Vesti” Dragomir Grujović, koji nakon penzionisanja živi u Čačku gde među građanima uživa veliki ugled i poštovanje.

Z. Marjanović

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.