D.I.C. Veritas

Vesti, 18.11.2018, Godišnjica zločina u Daruvaru i Klisi

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” podseća da je od 12. do 18. novembra 1991. u selima Klip (opština Daruvar) i Klisa (Pakrac), pohapšeno 24 srpska civila koji su zatim surovo mučeni, a na kraju njih 18 i likvidirano.

Savo Štrbac podseća da se zločin odigrao pod izgovorom da Srbi u selu Kip skrivaju ilegalno oružje, a ovi iz Klise su pohapšeni zbog navodnog “izmeštanja”.

- Sve su ih odveli u Marino selo i tu zatvorili i držali u podrumu inprovizovanog zatvora “Ribarska koliba”, gde su ih psihički i fizički maltretirali od toga da su ih potapali u vodu, priključivali na induktorsku struju, odsecali uši i prste, solili im rane, udarani metalnim šipkama i drvenim palicama, gaženi… Samo su šestorica preživela tu torturu, dok je 18 civila ubijeno. Nažalost, za pet tela se i dalje traga – ističe Štrbac.

Za likvidaciju pomenutih civila, Županijski sud u Osijeku je, u junu 2011, od šestorice optuženih pripadnika vojne policije ZNG, osudio dvojicu (Tomicu Poleto na 15 godina i Željka Tutića na 12 godina zatvora), dok je dvojicu, u nedostatku dokaza, oslobodio optužbe, a protiv trećeg je optužbu odbio zbog zastare krivičnog gonjenja. Presudu je decembra iste godine potvrdio i Vrhovni sud Hrvatske.

Štrbac ističe da je u periodu od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. u logorima “Ribarska koliba” u Marinom selu i “Stara ciglana” u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene MUP-a RH pod komandom Tomislava Merčepa, likvidirano, prema podacima Veritasa više od 100 ljudi, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

-Većina likvidiranih potiče iz zapadnoslavonskih naselja sa područja Pakraca i Daruvara, ali i sa teritorija opština Garešnica, Kutina, Bjelovar i Zagreb. Sva ova naselja nalazila su se van područja u kojima se srpsko stanovništvo oružjem suprotstavilo nasilju hrvatskih oružanih formacija. Posle hapšenja, bez sudskog naloga, Srbi su dovođeni u pomenute logore, pojedinačno ili u manjim grupama, gde su zadržavani nekoliko dana i posle strahovite torture, ukoliko nisu podlegli mukama, izvođeni na stratišta i likvidirani.

Sravnejno 193 sela

U prvom velikom egzodusu Srba iz zapadne Slavonije u sukobu devedesetih, na području opština Daruvara, Grubišnog polja, Podravske Slatine, Pakraca, Novske, Orahovice i Virovitice, etnički je očišćeno 193 naselja (10 gradskih i 183 seoska), u kojima je uništena većina kuća i imovine, a uništeno je ili oštećeno i 27 pravoslavnih hramova, dok je ovo područje, zbog hrvatskog terora i pritisaka, napustilo 52.320 Srba, od kojih se velika većina više nikada nije ni vratila na svoja imanja.

Merčep “robija” u banji!

Savo Štrbac podseća da je Županijski sud u Zagrebu u maju 2016. godine nepravosnažno osudio Tomislava Merčepa, tadašnjeg komadanta rezervne jedinice MUP-a RH i savetnika u MUP Hrvatske, na pet ipo godina zatvora zbog toga što “nije sprečio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno”.

-Vrhovni sud je, presudom iz februara 2017, preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom povećao kaznu na sedam godina zatvora, koju, umesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno “izdržava” u elitnoj banji Krapinske toplice – ističe Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.