D.I.C. Veritas

Vesti, 19.06.2018, Trivkanovići i mrtvi i nestali!

SISAK - Zagrebački advokat Luka Šušak zastupa porodicu braće Trivkanović, Zorana i Berislava iz Siska koji se u Hrvatskoj istovremeno vode kao nestali i kao žrtve pripadnika Zbora narodne garde, uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović kako bi iskoristila svoj autoritet i ubrzala postupak pred Vrhovnim sudom Hrvatske da se ovaj pravni apsurd okonča.

“Tražimo od Vas da preduzmete radnje da Vrhovni sud RH izvede reviziju što pre kako bi se rešila dilema jesu li Trivkanović Zoran i Berislav ubijeni ili nestali. To zavisi od toga da li će Republika Hrvatska odustati od traženja nestalih osoba Zorana i Berislava Trivkanovića od Republike Srbije”, stoji u pismu predsednici Hrvatske.

Da podsetimo, prema pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Osijeku iz 2014. zbog likvidacije Zorana i Berislava Trivkanovića, na 10 godina robije osuđen je Vladimir Milanković, tadašnji komandant policijskih snaga na širem području Siska i Banije.

Istovremeno, imena Zorana i Berislava se navode i u drugom zvaničnom dokumentu. To je “Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske” iz maja 2015. koju je izdala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja.Reč je o događaju od 25. avgusta 1991. u Sisku.

Tada su u kuću Trivkanovića upale zenge u crnim uniformama i naoružane do zuba. Pretresle su sve prostorije, a zatim pretukle Zorana (24) i njegovu suprugu Dragicu.

- Nakon toga su Zorana belim kombijem, u kojem je bilo još sedam pripadnika zengi, odvezli na prostor kojim je tada komandovao Božo Budimir. Zajedno sa Zoranom su iz kuće odvezli njegovog brata Berislava (18) i njihovog oca Nikolu. Telo Nikole izbacila je Sava kod sela Gušće tri dana kasnije. Iz obdukcijskog nalaza proizlazi da se radi o nasilnoj smrti ustrelnim ranama, što znači da su ga ubili pripadnici ZNG-a i policije. I pored presude u Osijeku u kojoj su navedena imena i Nikolinih sinova, preživeli članovi porodice Trivkanović su odbijeni po zahtevu za naknadu nematerijalne štete uz objašnjenje da se i dalje vode kao nestali. Očekujem od predsednice Hrvatske da ubrza odlučivanje Vrhovnog suda kome smo uputili zahtev za reviziju ovakve presude – objasnio je advokat Šušak.

POZIV NA RAZUM

U pismu Luka Šušak ističe da ne očekuje da se predsednica Hrvatske meša u rad pravosuđa, već da preduzme mere u skladu sa članom 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

“Preduzmite mere da se predmet revizije reši u razumnom roku, te da se eventualno koriguje traženje spomenutih nestalih osoba od Republike Srbije”, stoji u pismu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.