D.I.C. Veritas

Vesti, 24. 05. 2022, Hrvati bi da sude Vučiću

Saborski zastupnik i potpredsednik koalicije Most Nikola Grmoja pozvao je pravosuđe u Hrvatskoj da kao “odgovor” na srpsku optužnicu zbog ratnih zločina na Petrovačkoj cesti 1995. godine, podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Glini 1991. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nedavno je podiglo optužnicu zbog ubistva 13 i ranjavanje 24 Srba civila tokom povlačenja u akciji “Oluja”. Mada hrvatsko pravosuđe nikada nije procesuiralo odgovorne za ovaj zločin, odluka da to započne Srbija izazvala je lavinu negativnih reakcija u Hrvatskoj.

– Vreme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU. Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini podsticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i prizivao granice Velike Srbije – poručio je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac kaže da je u pitanju deo šire strategije u kojoj će Srbiji taksativno biti predočeni uslovi za ulazak u Evropsku uniju.

– Hrvatska akademija je još u februaru sačinila poseban dokument koji su dostavili predsedniku, premijeru i Saboru u kome se od Srbije taksativno traži da se odrekne svake priče o genocidu, o Jasenovcu, ali i da priznaju agresiju i plate odštetu… To će očigledno biti njihovi uslovi da Srbija pristupi Evropskoj uniji – ističe Štrbac.

Ni dece im nije žao

Savo Štrbac kaže da nije začuđen što se na meti našao predsednik Srbije.

– Hrvati pomno prate sve što se dešava u Srbiji i za sve im je kriv isključivo jedan čovek, predsednik Srbije. Ono što je veoma tužno je da su se povodom optužnice za Petrovačku cestu oglasili i brojni hrvatski generali, a da nijedan nije izrazio najmanju empatiju za sve te žrtve, a stradali su deca i civili. Pritom, Hrvatska je 2013. godine priznala da su njeni avioni dejstvovali na tom prostoru. Ali, “mudro” i dalje ne priznaju da su počinili ovaj zločin – naglašava Štrbac.

Đorđe Barović – Vesti

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.