D.I.C. Veritas

Vesti, 25.02.2025, Rampa za pevače

Bura zbog zabrane koncerta srpskih pevača narodne muzike u Puli nije se slegla, a podigla se nova zbog zabrane istog u Osijeku. Osječki gradonačelnik Ivan Radić je rekao da ne želi takvu “promociju”. On kaže da je iz medija saznao da će Osijek postati “zamenski grad” za koncert prvobitno zakazan u Puli.

– S obzirom na identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva promocija nije pravi i željeni put. Ne želim uticati na to šta će ko privatno da sluša, ali treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru i on treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti – rekao je Radić.

Vrednosni kriterijumi

On je podržao reakciju svog kolege gradonačelnika Pule, Filipa Zoričića.

Direktor dokumentaciono informacionog centra Veritas Savo Štrbac smatra da u ovoj reakciji gradonačelnika Pule i Osijeka nije reč samo o vrednosnom kriterijumu, već i o odnosu prema Srbima.

– Svaka strana ima svoju priču, pa gradonačelnik Pule negira da je vređao, ali ostaje pri tome da ta vrsta muzike neće proći kod njega. Moram da pomenem da je svojevremeno gradsko veće Pule uskratilo nastup pevaču Tompsonu, a sada je Zoričić na pitanje novinara da li bi i on zabranio, kazao da ne želi da odgovara na hipotetička pitanja i da će se izjasniti ako do toga dođe – priča Štrbac za “Vesti”.

On smatra da se i Ivan Radić oglasio i zabranio koncert u Osijeku po istom osnovu, pa je, kako kaže, pitanje ima li u tim nastupima diskriminacije po drugom osnovu, a ne samo po vrednosnom. Odnosno da je ovde reč o odnosu prema Srbima, pa i njihovoj muzici.

– Oba gradonačelnika pozivaju se na vrednosne kriterijume i navode da ne može ta muzika u javnom prostoru, ali je moj utisak da neki gradski čelnici u pojedinim delovima Hrvatske jednostavno ne dozvoljavaju da prođe muzika iz Srbije, dok u drugim delovima srpski pevači pune i privatne i javne prostore – ukazuje naš sagovornik.

Diskriminacija

U Hrvatskoj se, prema njegovim rečima, nađe neko poput gradonačelnika Pule ko ima drugačije kriterijume ne samo prema muzici, već i prema drugim sferama, i politici i životu. Onda ga prvi čovek Osijeka iskopira i solidariše se sa njim, pa Štrbac ne isključuje mogućnost širenja ove teme koja će podeliti tamošnju javnost na za i protiv.

Projekat “Hiljadarka” je 25. marta hteo da organizuje koncert u Puli, na kojem bi nastupili Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, a iz te organizacije se čulo da je do zabrane prodato čak 85 odsto karata. U “Hiljadarci” kažu da je Zoričić bio nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi i da su protiv njega podneli tužbu. Mario Cindari je kazao da je pokušao i da objasni Zoričiću da je Duško Kuliš kultni hrvatski pevač, Dalmatinac, Splićanin. Objašnjava da mu je Zoričić putem telefona psovao srpsku mater i rekao “da ne želi srpsko smeće u gradu”, što je Zoričić negirao i najavio kontratužbu.

Reagovao je istarski župan Boris Miletić istakavši da je svako vređanje nedopustivo.

– Ako je navedeno istinito, najoštrije osuđujem takvu retoriku, koja je tolerantnoj Puli i Istri nepoznata i nesvojstvena. Naša je regija poznata po otvorenosti i multikulturalnosti i takva će biti – kaže on.

Predsednik Veća Srpske nacionalne manjine Istarske županije Miloš Bajić je istakao da je Zoričićeva zabrana neukusna i licemerna.

 

Bole kosti od cajki

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je reagujući na poteze dva gradonačelnika kazao da ne voli kulturu zabranjivanja, ali ni tu muziku.

– Dozvolio bih im koncert jer, publiku imaju, pola HDZ-a sluša tu muziku. To se iz ljubavi naziva cajkama. Od srca. Ja ne volim tu muziku, nikad je nisam podnosio. Ide mi na živce, bole me kosti od nje. Ja je ne bih branio. Odluka pulskog gradonačelnika je da to ne daju jer će tamo biti cajke – prokomentarisao je Milanović.

 

Smeće je smeće

Pevačica Ana Bekuta kaže “smeće je jednostavno đubre i smeće”.

– Vidim da ga i u Srbiji i u Hrvatskoj imamo u jednakim količinama. Ako mi dozvole akteri današnjih vesti da im dam jedan savet iz života: Kada ti se program ne sviđa, prebaci ga. Kada ti se kafić ne sviđa, promeni ga. Kada ti se koncert ne sviđa, ne kupuj kartu. Vrlo je jednostavno. Živi i pusti druge da žive. Pevaj i dopusti da pevaju – navela je na Instagramu.

 

Zloćudna politika

– To je potez osobe koja šteti ovom gradu i ovoj Istri, i upravo je to neistinito i krajnje veštačko razdvajanje Mediterana od Balkana. U političkom smislu, zabrana je školski primer zloćudne politike nesnošljivosti, suprotstavljene onome što gradonačelnik naziva građanskom, evropskom i mediteranskom Pulom – rekao je Miloš Bajić. Pevačica Ana Bekuta je na Instagramu ispisala da je više puta letovala u Istri i da su je tretirali kao kraljicu, a tako tretiraju svakog gosta.

– Znam da odluka gradonačelnika Pule nema veze s načinom na koji razmišljaju Puležani i Istrijani. U Puli i Istri sam provela dovoljno vremena da ih upoznam – navela je ona, dok je Dragan Kojić Keba je rekao da mu je žao zbog situacije, ali se ne bi upuštao u bilo kakve dublje analize, već to prepušta organizatorima.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.