D.I.C. Veritas

Vesti, 25.06.2018, Spasićemo vid Kapetanu

Lekari u penziji iz Nirnberga dr Božidar Mitić i njegova supruga dr Milica Mitić reagovali su odmah nakon što je u “Vestima” objavljena informacija da Draganu Vasiljkoviću, Kapetanu Draganu, zbog katarakte preti slepilo u splitskom zatvoru. Oni su i sami u kontaktu s Draganom s kojim se redovno dopisuju i spremni su da mu o svom trošku obezbede smeštaj i operaciju u Nirnbergu.

Kapetan Dragan je u Splitu lane prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora. Tražio je da operacija katarakte bude obavljena hitno, ali nije dobio odgovor zatvorskih vlasti. Čim su to saznali, dr Božidar i dr Milica Mitić reagovali su na tu informaciju.

Dopisuju se tri godine

Dr Božidar Mitić nam kaže da su on i supruga sa Kapetanom Draganom preko pisama u kontaktu skoro tri godine i da veoma dobro znaju kako se oseća u hrvatskom zatvoru.

- Problem s kataraktom, koja je u stvari zamućenje očnog sočiva, nije nimalo naivan i operaciju treba obaviti što pre. Ako bi se problem s kataraktom odlagao, moglo bi da dođe do potpunog slepila. Zato Milica i ja pozivamo Kapetana Dragana da dođe u Nirnberg o našem trošku. Biće smešten kod nas u stanu koliko god vremena treba, a platićemo i troškove operacije kod dr Vobea, jednog od najboljih stručnjaka u Nirnbergu za kataraktu. I supruga i ja smo kod njega operisali oba oka i sada nemamo nikakve probleme. Sad vidim čak do Tokija – kaže kroz smeh dr Božidar Mitić.

Muk hrvatskih vlasti

Vasiljković je već uputio zahtev da mu se omogući operacija katarakte, ali to još nije dozvoljeno ni u Beogradu, ni u Hrvatskoj.Ako mu uopšte i izađu u susret, zahvat bi bio izveden u Hrvatskoj. Osim toga, on se poslednjih nedelja žali i da mu se mnogo spava, što ukazuje na to da je u depresiji, priča sagovornik “Kurira” blizak Kapetanu Draganu.Najteži zdravstveni problem bio je prošle godine sa srcem, pa mu je ugrađen stent. Vasiljković se na to šalio kako mu mašina, misleći na srce, sada bolje radi nego pre. Ima problema i s dijabetesom.

Nevin u zatvoru

Kapetan Dragan im šalje redovno pisma pisana rukom, i to na najmanje četiri strane, a onda mu oni odgovaraju i ta prepiska traje skoro tri godine.

- Za razliku od mnogih ljudi koji se dopisuju privatno, Kapetan Dragan nam je rekao da ono što on piše širimo među poznanicima i prijateljima, a to je istina o njegovoj nevolji jer on nema čega da se stidi niti boji.

Kapetan piše o životu u zatvoru i ne krije optimizam. Ubeđen je da će dokazati svoju nevinost jer do sada nije dokazano ništa od onoga za šta ga optužuju.

Iako se nalazi u zatvoru, on nam piše da je zadovoljan tretmanom kod zatvorskih čuvara i drugog osoblja, da mu je hrana u redu, ali mu mnogo nedostaju internet i pisaća mašina – kaže dr Božidar Mitić.

Jednom prilikom, Kapetan Dragan je rekao da bi voleo da operacija katarakte bude obavljena u Beogradu. Sada je vrlo konkretna ponuda stigla iz Nirnberga da se to obavi u Nemačkoj, a sve troškove puta, operacije i smeštaj obezbediće dr Božidar i dr Milica Mitić. Sada je sve na zatvorskim vlastima u Splitu.

Presuda po službenoj dužnosti

Iskusni asutralijski rezervni oficir Dragan Vasiljković (64) tokom rata u Hrvatskoj bio je komandant Jedinice za specijalne operacije Republike Srpske Krajine čiji su pripadnici bili poznati pod nazivom Knindže.

Na osnovu hrvatske poternice uhapšen je u Australiji mnogo kasnije, gde je bio u pritvoru od 2006. godine, s prekidom od septembra 2009. do marta 2010. Iako je predočavao da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, Australija ga je izručila 2015. godine.

U Hrvatskoj je Kapetan Dragan optužen za mučenje, premlaćivanje i ubijanje zarobljenika juna i jula 1991. godine u zatvoru na tvrđavi u Kninu, koje su navodno počinili vojnici pod njegovom komandom. Takođe i za napad na policijsku stanicu u Glini (zajedno s JNA, jedinom legalnom oružanom silom u to vreme).

Kapetan Dragan je odbacio krivicu, ali ga je Županijski sud u Splitu u septembru prošle godine ipak osudio na 15 godina zatvora. Suđenje je održano u nemogućoj atmosferi, o čemu svedoči i da je Kapetan Dragan imao branioca po službenoj dužnosti jer su mnogi advokati odbili da ga zastupaju iz straha.

Podrška Srba iz Australije

Tokom postupka u Australiji, Kapetan Dragan je imao ogromnu podršku srpske zajednice. Samo do aprila 2007. bilo je prikupljeno više od 500.000 dolara za odbranu i troškove suđenja. Među onima koji su ga podržali u uzaludnoj borbi da do ekstradicije ne dođe bio je i vladika Australije i Novog Zelanda Irinej Dobrijević.

Nada u novo suđenje

Da podsetimo, 12. juna Kapetan Dragan obratio se veću Vrhovnog suda Hrvatske koje je razmatralo žalbe na prvostepenu presudu u Splitu. Kapetan Dragan je rekao da nije optužen na osnovu dokaza već da je protiv njega pokrenut politički postupak.

On se sudskom veću obratio putem video-linka iz splitskog zatvora i ukazao da je osuđen za više od onoga zbog čega je izručen iz Australije.

Vrhovni sud Hrvatske može da potvrdi prvostepenu presudu, da je preinači u pogledu kazne ili da je ukine i naloži novo suđenje u roku od tri meseca.

Savo Štrbac iz Vasiljkovićevog advokatskog tima očekuje da odluka bude doneta mnogo pre isteka roka.

- Zbog bitnih povreda krivičnog postupka, verujemo da će prvostepena presuda biti ukinuta, ali i pritvor. U slučaju da presuda bude potvrđena, Vasiljković ima zakonsku mogućnost da traži uslovni otpust jer je izdržao dve trećine kazne. On je u pritvoru već skoro 11 godina i 11 meseci – objasnio je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.