D.I.C. Veritas

Vesti, 28.03.2020, Kapetan Dragan pušten iz zatvora i odmah proteran u Srbiju

Ranije nego uobičajeno, jer se u redovnim okolnostima zatvorenici puštaju oko podneva, u subotu rano ujutro iz lepoglavskog zatvora pušten je osuđenik za ratni zločin Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan koji je potom i proteran iz Hrvatske, objavio je hrvatski „Jutarnji list“

Naime, Vasiljković je u rešenju o otpuštanju imao naredbu da u roku od 24 sata mora da napusti teritoriju Republike Hrvatske, pa su ga u lepoglavskom zatvoru preuzeli policajci koji su ga prevezli do graničnog prelaza na Bajakovu gde je u 9.30 proteran iz Hrvatske na osnovu rešenja o zabrani ulaska i boravka na području Evropskog ekonomskog prostora u trajanju od 20 godina, navodi dalje list.

Njegova advokatica Slađana Čanković u petak je potvrdila da će njen branjenik biti pušten bez obzira na okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, ali nije znala okolnosti pod kojima će biti organizovan njegov izlazak iz zatvora.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je za Srnu da su ga zvali brojni Vasiljkovićevi prijataelji interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u ovim okolnostima neizvodljivo.

– Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio celu kaznu. On je izdržao 13,5 godina koliko mu je i presuđeno. Nije imao sreću da izađe nakon dve trećine i sada opet ide u izolaciju i to je potpuno izvesno. Ne znamo gde će i koliko dana će to biti. Verovatno do 28 dana – rekao je Štrbac.

U Ministarstvu pravosuđa Hrvatske potvrdili su da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Vasiljković je osuđen na 13,5 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj. S obzirom da mu je u izdržavanje kazne uračunato i vreme provedeno u ekstradicionom zatvoru u Australiji od osam godina i devet meseci, kao i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla u martu ove godine.

Vasiljković, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svedoci lažno iskazivali, zaključio je „Jutarnji list“.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.