D.I.C. Veritas

Vesti, 28.04.2021, Zločin pod okriljem UN

Hrvatske oružane snage pre 26 godina napale su Zapadnu Slavoniju u akciji kodnog naziva “Bljesak”, u kojoj je proterano više od 15.000 Srba, a ubijeno ili nestalo gotovo 300 ljudi. Akcija je izvedena i pored činjenice da je taj prostor bio pod zaštitom UN, odnosno predstavljao Sektor Zapad UNCRO.

Napad je počeo 1. maja 1995, a narod koji se povlačio na putu ka “mostu spasa” na Savi sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

– Nesrećni proterani Srbi i ranjenici klani su ili gaženi tenkovskim gusenicama. Međutim, za ovaj zločin do sada niko nije odgovarao ni u Hagu, ni pred hrvatskim pravosudnim organima – ističe direktor DIC “Veritas” Savo Štrbac.

Prema podacima ove organizacije, tokom akcije “Bljesak” poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 policajaca. Među žrtvama je 56 žena, osmoro dece do 14 godina i 75 ljudi starijih od 60 godina.

– Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 162 osobe. Među nestalima se vodi još 121 osoba, među kojima je 52 civila, uključujući i 24 žene. Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica do sada je identifikovano 114. I kad se identifikuju ekshumirani a neidentifikovani (34), ostaju nepoznata grobna mesta za 87 posmrtnih ostataka – objašnjava Štrbac.

On podseća da je tokom “Bljeska” zarobljeno oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine, koji su prošli kroz psihičku i fizičku torturu.

Đorđe Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.