D.I.C. Veritas

Vesti online, 04. 08. 2023, Sećanje na pogrom [Foto]

Delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem otpočela je dvodnevnu zvaničnu posetu Republici Srpskoj u okviru koje će predstavnici dve države prisustvovati centralnoj manifestaciji Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u pogromu “Oluja”, koja se prvi put ove godine održava u Prijedoru.
Sumorne brojke

Prema podacima DIC Veritas tokom “Oluje” je proterano 220.000 Krajišnika, a 1.893 ih je ubijeno ili se i dalje vode kao nestali.

– Ni 28 godina od “Oluje”, nažalost, nisu popisane sve žrtve ove, kao i prethodnih akcija hrvatske vojske. Od poginulih i nestalih u “Oluji”, čak 65 odsto su bili civili, njih 1.236. Tri četvrtine žrtava je bilo starije od 60 godina, a među stradalima je i 29 odsto žena, većinom iznad 60 godina. Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.262 osobe, dok se na evidenciji nestalih vodi još trećina, 631 Krajišnik od čega su 75 procenata civili, a polovina žene – ističe samo neke od sumornih brojki direktor DIC Veritas Savo Štrbac i dodaje da je oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili nisu mogli da napuste ognjišta, odvedeno na silu u logore za civile.
Opustošena Krajina

– Krajina je opustošena, opljačkana pa porušena i zapaljena. Nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni, istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici – naglašava za naš list Štrbac.

Nenad Abramović, predsednik Udruženja izbeglih Zavičaj, organizacije koja svake godine u Crkvi Svetog Marka u Beogradu organizuje parastos za sve poginule i nestale, kaže za “Vesti” da je “Oluja” bila jedno od najvećih etničkih čišćenja na tlu Evrope.

– Najveći zločini nad srpskom nejači napravljeni su na putu Glina-Dvor gde su ih s jedne strane napadali pripadnici Petog korpusa Armije RBiH, a s druge hrvatski fašisti. Srpski narod je “mostove spasa” pronašao na reci Uni kod Kostajnice i Dvora na Uni, a Ličani kod Srba. U toj koloni ljudi su umirali i rađala su se deca – ističe Abramović.

Naslovna strana Vesti za 4. avgust 2023. Foto: Vesti Online
Vreme tuge

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da je za Srbe podsećanje na “Oluju” vreme kad treba da se tuguje.

– To je dan sećanja na žrtve srpskog naroda i bilo bi dobro da se izvuku pouke da se to više nikad ne ponovi. Ako pogledate da je to u Hrvatskoj trenutak velike proslave i likovanja, onda vidite da je to u stvari jedan kontinuitet zločina nad Srbima – rekao je Dačić.

 

Đorđe Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.