D.I.C. Veritas

Vesti onlajn, 06. 06. 2023, Moguće samo privatne tužbe

Poslednja haška presuda nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kojom su osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine na području BiH i Hrvatske u Sarajevu, otvorila je ponovo pitanje revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

U bošnjačkoj javnosti već godinama traju velike svađe oko toga ko je i kako propustio šansu za reviziju koja je, podsetimo, propala još 2017, a većina pravnih stručnjaka danas tvrdi da presuda Simatoviću i Stanišiću po tom pitanju ne vredi ništa.

Sarajevski advokat Ifet Feraget kaže da revizija presude nije moguća.

– Neadekvatni ljudi su vodili proces prvi put, i prošao je desetogodišnji rok gde je BiH mogla pokrenuti reviziju po originalnoj presudi. Međutim, u nacionalnom pravu postoji mogućnost ponavljanja postupka ako dođe do novih dokaza. Presude funkcionerima Srbije dokazuju da su zvaničnici druge zemlje bili aktivni u BiH u etničkom čišćenju i drugim ratnim zločinima. Iako revizija nije moguća, otvara se mogućnost drugih pravnih mehanizama koja se mogu iskoristiti. Prema mom mišljenju, mogu se tražiti reparacije za ratnu štetu po ovoj presudi – kaže Feraget.

Odmah po izricanju presude, predstavnica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić najavila je da će pojedinačno tužiti Srbiju, ali i Republiku Srpsku i tražiti odštetu.

– Tužile smo vladu Holandije pa smo uspele da dobijemo presudu. Imamo dobre advokate – rekla je Subašićeva.

Većina pravnika u Sarajevu, ali u Banjaluci smatra da od revizije tužbe države protiv države nema ništa i da o tome ne treba razmišljati. Ipak, ne isključuju mogućnost da se sada neki pojedinci ili udruženja odluče na privatne tužbe. Iz krugova bliskih vlasti u Banjaluci saznajemo da ako nekome u Sarajevu padne na pamet da institucionalno tuži Srbiju, čak iako je rok za reviziju prošao, taj pokušaj biće zaustavljen u startu.

– Ne postoji šansa da BiH ponovo tuži Srbiju, jer saglasnost za to moraju dati predstavnici Srpske u organima BiH što se sigurno neće dogoditi – uveravaju naši izvori.

Oni napominju da je nemoguće proceniti da li će neko poslednju hašku presudu iskoristiti da pokuša naplatiti neku odštetu po privatnoj liniji.

– U FBiH postoji veliki broj udruženja proisteklih iz rata, ali i advokata koji su dobar deo svoje karijere iskoristili samo kako bi pokušali da naplate ratnu odštetu. Ne treba isključiti mogućnost pojedinačnih tužbi, pa čak i u nešto većem broju, ali sve to sada izgleda veoma neizvesno, jer takvi procesi mnogo koštaju, dugo traju, a ako ne budu dobro pripremljeni često bivaju i izgubljeni – kažu naši izvori.
Politička zloupotreba

Ono što niko u Banjaluci ne spori jeste da će presuda Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću biti iskorišćena u političkoj borbi u narednim mesecima, pa i godinama.

Biće to, kaže se, neka vrsta podloge sarajevskim političarima koji već decenijama tvrde da je Srbija počinila agresiju na BiH.

 

M. Obradović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.