D.I.C. Veritas

Vesti onlajn, 17. 05. 2012. Zbog “ozbiljnih grešaka” tužilaštva, prekida se suđenje Mladiću

Zbog ozbiljnih grešaka do kojih je došlo u obelodanjivanju dokaznog materijala odbrani od strane tužilaštva u procesu protiv generala Ratka Mladića danas je sudsko veće Haškog tribunala suspendovalo početak izvođenja dokaza tužilaštva koji je najavljen za 29. maj, javlja dopisnik Srne iz Haga.  Zbog “ozbiljnih grešaka” tužilaštva, prekida se suđenje Mladiću
 
Predsedavajući sudija Alfons Ori najavio je da će novi datum biti određen što je moguće ranije.

U nastavku uvodnog izlaganja tužilac Piter Mekloski je rekao da “sam zločin” neće biti u tolikoj meri predmet dokaznog postupka, koliko individualna odgovornost generala Mladića, kao komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, u dokazivanju Mladićeve uloge u srebreničkoj operaciji optužba će se oslanjati i na priznanja krivice majora Dragana Obrenovića, vršioca dužnosti komandanta Zvorničke pešadijske brigade u predmetnom periodu, Dražena Erdemovića, bivšeg pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS, i Momira Nikolića, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbednost i obaveštajne poslove Bratunačke brigade VRS.

Tužilaštvo tvdri da su odlukom o osnivanju zaštićene zone Srebrenica 1993. godine Ujedinjene nacije “postavile tempiranu bombu, jer su uputile suviše malobrojne snage da zaštite enklavu”.

Generala Mladića optužnica tereti za genocid, za progone, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN za taoce, od 1992. do kraja sukoba 1995. godine.

Mladić je optužbe koje mu se stavljaju na teret ocenio “gnusnim” i “monstruoznim”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.