D.I.C. Veritas

Vesti onlajn, 28.10.2021, Ćirilica razapeta na krst

Gradsko veće Vukovara, peti put zaredom, osporilo je Srbima upotrebu ćirilice kao službenog jezika – pravo koje im je zagarantovano Ustavom. Ova odluka usledila je samo nekoliko dana pošto je Hrvatska akademija nauka uslovila ulazak Srbije u EU priznavanjem hrvatskog jezika.

Gradsko veće Vukovara, na predlog gradonačelnika Ivana Penave, većinom glasova odlučilo je “da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koji podrazumeva javnu upotrebu ćirilice”.

Penava je kao razlog naveo da Vukovarčani već 10 godina osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine kojim je utvrđeno da Srbi čine trećinu stanovništva, što im po Ustavu daje pravo i na dvojezičnost u svim državnim ustanovama.

Jedan od predstavnika Srba u Skupštini Vukovara i nekadašnji zamenik gradonačelnika Srđan Milaković poručio je Penavi da nije istina da je sporan popis stanovništva “već celokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti”.

– Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo šta da pokaže popis stanovništva – poručio je Milaković.

U razgovoru za “Vesti”, Milaković, koji je i predsednik Demokratskog saveza Srba, ističe da se svaka rasprava o ovoj temi pretvori u “razapinjanje na krst srpske nacionalne manjine”.

– Tako se i na ovoj sednici spominjala naplata ratne štete od Srbije, kažnjavanje Srba za ratne zločine, razrešenje sudbine nestalih, polaganje venaca na Memorijalnom groblju od strane političkih predstavnika srpske zajednice kao neformalni uslov ostvarivanja prava na jezik, iako ovi uslovi sa zakonom i bilo kojim pravnim aktom nemaju nikakve veze. To je u stvari poruka Srbima kada će njihova prava biti ostvarena – nikada – ističe Milaković.

Prema njegovim rečima, apsurdno je negiranje rezultata popisa iz 2011. godine jer Srbi ni na koji način nisu mogli da utiču na rezultate.

– Suština je što gradonačelnik sada velike nade polaže u novi popis koji je upravo u toku i od koga se očekuje da reši problem dvojezičnosti u Vukovaru na elegantan način za sve hrvatske institucije. Iako gradonačelnik ima i rezervnu opciju, da ospori i novi popis kao netačan, ako on opet pokaže jednu trećinu Srba u Vukovaru – kaže Milaković.

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske, ocenjuje da se još jednom potvrdilo da “Hrvati kao većinski narod nemaju nikakvih osećaja demokratije, slobode i uvažavanja ostalih naroda, a pogotovo Srba”.

– Sada već osmogodišnja ovdašnja gradska vlast u Vukovaru, na nacističkim načelima, ali ovaj put podržana i od vladajućeg HDZ-a, opet je pokušala da ponizi Srbe u Vukovaru jer nam ne daje čak ni ona prava na koja su se sami obavezali. To su metode fašista i nacista, totalitarista i nedemokrata, a koriste priliku da Srbiju i vlasti u Srbiji kritikuju, i to ko – isti ovaj HDZ na čelu sa Plenkovićem koji je u vladu uzeo Borisa Miloševića, a u džepu drži figu i brani nacistički pozdrav Za dom spremni. Naravno, glavni je u ovoj odluci gradonačelnik Penava, ali se iz poslednje odluke Gradskog veća Vukovara vidi kako se Hrvati lako ujedine, ma koliko bili jedni drugima politički neprijatelji, onda kad treba nešto odraditi na štetu Srba. I naravno, to predstave kao pravi Iliri – naglašava Crnogorac i upozorava da je i ova odluka u funkciji “sudijske nadoknade vremena”.

– Prema nezvaničnim procenama popisa, u Vukovaru živi 5.200 stanovnika manje nego pre 10 godina. Kao da smo na fudbalskoj utakmici, u sudijskoj nadoknadi vremena, ovo je jedan od očiglednih načina da se Hrvati pozovu da pohrle popisivačima i povećaju procenat kako Srba, po svaku cenu, ne bi bilo 33,3 odsto – zaključuje Crnogorac.

Oteli nadležnost

Dragan Crnogorac upozorava da su pojedini mediji u Srbiji pogrešno naveli da Skupština grada Vukovara ima obavezu da jednom godišnje, u oktobru, raspravlja o upotrebi ćirilice kao službenog jezika.

– To je netačno. Tu odluku je donela skupština grada Vukovara, što je svojevrsni zakonodavni nonsens jer gradska skupština ne može da menja zakonske okvire! Nadam se da će poslednju odluku osuditi i Tomislav Žigmanov koji uvek kuka kako su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u RS, a ovo je jedan od mnogobrojnih očiglednih primera da nije u pravu – kaže Crnogorac.

Oduzeta prava manjine

Srđan Milaković navodi da se u Hrvatskoj na dvojak način tumače prava nacionalnih manjina.

– Očigledno niko u Hrvatskoj ne razmišlja o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji i uživanju prava na službenu upotrebu hrvatskog jezika, te ostalih prava koji se odnose na očuvanje nacionalnog identiteta od strane njenih pripadnika.

Umesto toga, gradonačelnik Penava zaboravlja da su pripadnici srpske zajednice u Vukovaru skoro pa duplo manje zastupljeni u gradskoj upravi od propisanih 35 odsto, studenti iz reda srpske zajednice nemaju stipendije zato što se školuju u svojoj matičnoj državi – Srbiji, a udruženja sa srpskim predznakom zakidaju se prilikom dodele sredstava iz budžeta – nabraja samo neke od ključnih problema sa kojima se Srbi susreću u Vukovaru.

Đorđe Barović – Vesti

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.