D.I.C. Veritas

Vesti online, 08.06.2016., Namerno gurnut u ruke Hrvata?

Kako je krenulo, izbegli Srbi iz Hrvatske nemaju više sigurne zemlje za sebe, jer i dve decenije od završetka ratnih sukoba, njihova imena u svakom trenutku mogu da se nađu na hrvatskim tajnim optužnicama, a oni da budu izručeni tamošnjim sudovima i pored nedovoljno argumentovane optužnice.

Ni činjenica da su novi dom pronašli u Republici Srbiji, kao matičnoj državi svog naroda, ne olakšava im ovu kafkijansku poziciju. Poslednja dva slučaja hapšenja upravo na to upućuju.

Tajna optužnica: Dujanović nije znao da je na poternici

Makedonske vlasti su u prepodnevnim časovima u nedelju uhapsile Veljka Dujanovića (55), po hrvatskoj Interpolovoj poternici zbog “navodnog ratnog zločina na području Daruvara”.

Veljko, inače državljanin Republike Srbije, ali poreklom iz Hrvatske odakle je izbegao 1996. godine, krenuo je sa suprugom i taštom u Grčku na odmor. To što im se desilo, prvo na srpskom, a zatim na makedonskom graničnom prelazu, odrediće sudbinu njihove porodice.

Veljkova krivica u magli

Veljko Dujanović se sada nalazi u istražnom zatvoru u Skoplju dok čeka odluku da li će u narednih 40 dana biti izručen Hrvatskoj. U narednih najkasnije mesec dana iz Hrvatske u Makedoniju treba da stigne optužnica, dok je za sada advokat imao samo uvid u opis Interpolove poternice.

- Tu se navodi da je je Veljko 1991. godine kao pripadnik nekih vojnih ili paravojnih formacija uhapsio neke ljude na teritoriji neke opštine u Hrvatskoj i odveo ih u zatvor gde su oni navodno kasnije ubijeni. Ali, to je sve bez ikakvog konkretnog opisa krivičnog dela, što treba da dobijemo u hrvatskoj optužnici i to najkasnije za tridesetak dana – kaže Dvojakov.

- Službenica na prelazu Preševo nam je uzela pasoše i potom otišla u upravnu zgradu, gde se zadržala sat vremena. Kada se vratila, moj suprug je pitao da li je sve u redu, a ona nam je odgovorila da jeste i da možemo da nastavimo put. Kada smo stigli na makedonski prelaz, ponovo su nam uzeli dokumenta i posle dva sata čekanja suprug je otišao da vidi šta nije u redu. Tada mu je makedonska policija rekla da postoji hrvatska Interpolova poternica za njegovo hapšenje. Vratio se do naših kola sav izbezumljen, zagrlio me i rekao da će biti uhapšen – priča za “Vesti” Veljkova supruga Gordana.

Mešaju narkotike i ratni zločin!

Advokat Dvojakov će tek danas imati priliku da vidi svog branjenika, dok će porodica morati da pričeka još nedelju dana. U razgovoru za “Vesti”, Veljkov branilac upozorava da je osnov za uručenje veoma kontroverzan.

- Nelogična je formulacija, jer se Hrvatska poziva na povredu svog zakona o narkoticima i istovremeno na čl. 20. stav 1. Krivičnog zakona koji se odnosi na ratne zločine. Nema pravne logike – čudi se Dvojakov, bivši pomoćnik makedonskog ministra pravde.

Ona insistira da država proveri identitet ženske osobe koja je bila na srpskoj strani granice i koja im je vratila dokumenta sa uveravanjima da je sve u redu.

- To vam je kao kada policajac zadužen da upozori na provaliju duboku pet metara, vozača propusti i kaže mu da je prolaz bezbedan. Naša država može da proveri ko je u to vreme radio na graničnom prelazu i da li je tačno da je ova žena albanske nacionalnosti i da je mog supruga praktično svesno gurnula u vatru. Da je znao da postoji optužnica, Veljko bi ostao u Srbiji, jer svi znamo da izručiti nekog Srbina Hrvatskoj isto što i izručiti ga u Hag, gde je unapred osuđen – priča Gordana.

Ona najavljuje i da će lično podneti krivičnu prijavu protiv dotične ženske osobe. I makedonski advokat kojeg je Veljkova porodica angažovala na preporuku srpskog konzulata u Skoplju, ne može da shvati kako Veljka srpski organi nisu upozorili na poternicu.

- Da su ga vaši upozorili ne bi došlo do ovoga, jer Srbija ima ustav koji zabranjuje izručenje sopstvenih državljana. Nemoguće je da na graničnom prelazu Preševo nisu imali uvid u poternicu. Kada se prođe biometrijska pasoška kontrola, mimo volje službenika, softverski sistem signalizira da postoji Interpolova poternica i službenik to mora da vidi na ekranu. Da su mogli da ga upozore – mogli su, i pravo je pitanje zašto to nisu učinili – kaže advokat Rubin Dvojakov.

Geleri još u telu

Gordana negira da je njen suprug počinio ratne zločine. Navodi da je Veljko svega tri meseca bio u Hrvatskoj kada je počeo rat i da su Daruvar napustili kada im je uništena kuća. Iz Banjaluke su ih prebacili u istočnu Slavoniju u januaru 1992. gde su u selu Lovas bili sve do 1996. godine. Tu se zaposlili, on kao automehaničar, a ona kao komercijalista u zadruzi.

- Mog supruga su kao pripadnika teritorijalne odbrane prebacili kod Bihaća 1994. ili 1995, da pomognu u odbrani od muslimana. Tamo je i ranjen i još uvek ima gelere u sebi – navodi Gordana, i sama invalid sa preživljenim moždanim udarom.

Od šoka zbog hapšenja na makedonskom prelazu imala je i epileptični napad.

To pitanje se nameće i javnosti u Srbiji, pogotovu što je samo dan pre Veljka po hrvatskoj poternici uhapšen i Ranko Dželajlija (57), njegov zemljak iz istog slavonskog sela Batinjani. Dželajliju su srpski organi uhapsili na beogradskom aerodromu, dok se spremao na put u Švedsku kod ćerke?

Otud ne čudi što se ova nova učestala hapšenja po hrvatskim poternicama, i interno ili čak aktivno učešće države Srbije u njima, dovodi u vezu sa uslovljavanjima Zagreba. Tako pesnik Matija Bećković cinično primećuje da je čuo kako ćemo “zarad otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 morati da uhapsimo i izručimo isto toliko Srba”.

Sve više optuženih Srba

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšeno 158 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 53 izručena Hrvatskoj. Procesuiranja Srba pred hrvatskim pravosuđem intenzivirana su u poslednje dve godine, a posebno od početka ove.

- Apsurdno je da što više vremena protiče od završetka rata, a uskoro će biti 21 godina, sve se više Srba procesuira u Hrvatskoj i tek pokoji pripadnik oružanih snaga Hrvatske – primećuje direktor Veritasa Savo Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.