D.I.C. Veritas

Vesti online, 14.03.2017., Za zločine NDH traže 3,5 milijardi dolara

Grupa Srba iz Čikaga tužila je Hrvatsku tražeći od nje odštetu od čak 3,5 milijardi dolara zbog zločina nad Srbima, Romima i Jevrejima počinjenih u NDH tokom Drugog svetskog rata.

Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete vezanu uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora.

Mi smo Titovi naslednici

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova kratko je rečeno da Hrvatska nije prava adresa za tužbu zato što nije pravna naslednica NDH, već “počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske – ZAVNOH”.

Prema pisanju zagrebačkog “Večernjeg lista”, reč je o tužbi koja je maja prošle godine podneta Okružnom sudu u Čikagu, a pre nekoliko dana, američko pravosuđe je preko Ambasade SAD u Zagrebu prosledilo hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Međutim, mnogo čudnije je što niko od relevantnih predstavnika srpske zajednice iz Krajine – o ovoj tužbi ne zna apsolutni ništa, ni ko je sastavio, ni u čije ime.

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da je čuo za ideju da žrtve i potomci žrtava NDH tuže Hrvatsku, ali da je svojevremeno odbio da u tome učestvuje.

- Od početka je to bila vrlo čudna priča, bez izgleda da uspe. U slučaju da se Hrvatska tuži za genocid, tada je Međunarodni sud pravde jedina adresa, ali takva tužba ne bi opstala zbog toga što se za ova dela može suditi samo ukoliko su počinjena od 1951. godine. Ako je reč o ratnim zločinima, oni ne zastarevaju, ali na koji način je moguće Hrvatsku povezati kao pravnog naslednika NDH, kada ne postoji nijedan dokument koji bi to dokazao. Jedino rešenje je optužiti konkretne izvršioce, kao što se to čini sa bivšim stražarima raznih koncentracionih logora po Evropi – naglašava Štrbac.

O tužbi Srba iz Čikaga ništa ne zna ni Slobodan Jarčević, nekadašnji ministar spoljnih poslova RSK, a sada sekretar u Vladi RSK u progonstvu.

- Pretpostavljam da su Srbi iz Čikaga poslušali našu ideju iz 1996. godine kada smo Sudu u Strazburu tužili Hrvatsku. Međutim, po našoj tužbi se nikada nije razmatralo, jer se negde “zagubila”, a niko ne zna gde. Plašim se da će takva sudbina zadesiti i ovu tužbu žrtava i njihovih potomaka zverstava počinjenih u NDH – naglašava Jarčević.

Prema njegovim rečima, krajnje je ironičan komentar zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske da ova država nije pravni naslednik NDH.

- Možda na papiru zaista i nisu pravni naslednici, ali svakodnevno pokazuju i dokazuju suprotno. Pa ne ori se u Srbiji ili Čikagu “Za dom spremni”, ne veličaju se u Srbiji Ante Pavelić i ne podižu se ovde spomenici Stepincu – napominje Jarčević.

 Đ. Barović

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.