D.I.C. Veritas

Vesti.rs, 22.01.2012, Srpski i hrvatski tužalac zajedno ispituju danske vojnike o zločinu u Dvoru na Uni

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević zajedno sa hrvatskim tužiocima 24. i 25. janaura uzeće u Kopenhagenu izjave od danskog novinara i dva vojnika koji su bili stacionirani u Dvoru na Uni, gde je 1995. godine izvršen ratni zločin nad srpskim civilima, izjavio je zamenik srpskog tužioca Bruno Vekarić.

Danski vojnici nemo posmatrali zločin nad zarobljenim srpskim civilima

“To je veoma važno, jer je to na neki način i zajednički rad na tom predmetu i to je dobar primer regionalne saradnje”, rekao je Vekarić.

On je istakao da je to prva tužilačka istraga u Srbiji odnosno prvi krivični predmet u kome je Tužilaštvo za ratne zločine počelo da primenjuje odredbe o tužilačkoj istrazi iz novog Zakonika o krivičnom postupku.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije formiralo je prošle godine predmet o zločinu nad devetoro srpskih civila u Dvoru na Uni iz avgusta 1995. godine.

Jedan od bivših pripadnika snaga UN u Hrvatskoj danski vojnik Jan Velendorf, koji je o ubistvu zarobljenih civila već govorio na danskoj televiziji, najavio je da će sarađivati i sa tužiocima.

Prema Velendorfovom svedočenju, danski vojnici iz UN koji su bili stacionirani u Hrvatskoj tokom vojne akcije Oluja, nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama, pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine, ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti koji su se sakrili u školi u Dvoru na Uni.

Pogubljenja su se dogodila samo nekoliko metara od danske jedinice koju je činilo 200 dobro naoružanih vojnika, a koji su imali naređenje da samo posmatraju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.