D.I.C. Veritas

Vesti, Srna, 09.01.2020, U Švedskoj uhapšen Srbin po hrvatskoj poternici

Srbin Milenko Đurđević (50) uhapšen je u Švedskoj na osnovu međunarodne poternice Hrvatske koja ga tereti za navodni ratni zločin nad civilima u ratu na području Vukovara.

Đurđevića je švedska policija uhapsila 5. januara na aerodromu u Malmeu, a juče mu je određen ekstradicioni pritvor, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“.

Prema podacima koje je „Veritas“ dobio od njegove porodice, Milenko je uhapšen dok je čekao let za Tuzlu, gde su ga čekali rođaci i prijatelji sa kojima je trebalo da proslavi pravoslavni Božić. On je putovao sa pasošem Danske u kojoj živi od 1998. godine, kada je i dobio azil kao proganjano lice u Hrvatskoj.

„Veritas“ raspolaže dokumentacijom da je protiv Milenka i još osam lica tužilaštvo u Vukovaru podiglo optužnicu 4. septembra 2007. godine, koja ih tereti da su „od avgusta 1991. do kraja februara 1992. godine u Petrovcima zlostavljali civile“.

Kao državljanin Srbije putovao širom Evrope

Prema toj optužnici, oni su u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protivpravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civile. Osim toga, Milenko se tereti za učešće u fizičkom maltretiranju Vladislava Monara i Željka Varge.

Ovom optužnicom, osim Milenka, optuženi su i Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Vojislav Buzaković, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić, svi u odsustvu, kao i Željko Vujić u prisustvu.

Od rodbine i prijatelja uhapšenog Đurđevića „Veritas“ saznaje da je on i za vreme prelazne uprave i posle „mirne reintegracije“ SAO istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, sve do maja 1998. ostao u Vukovaru i radio kao policajac.

Đurđević je državljanin i Srbije i poslednjih godina je relativno često putovao širom Evrope, a poslednji put je to bilo u avgustu prošle godine.

U hrvatskim zatvorima 28 Srba zbog ratnog zločina

Uhapšeni se nalazio na spisku tužilaštva Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i Srpske Vojske Krajine.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšen 171 Srbin, od kojih su 64 izručena u Hrvatsku.

Do sada je protiv 25 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima, zbog krivičnog dela ratni zločin, nalazi 28 Srba, bivših pripadnika JNA i Srpske Vojske Krajine, od kojih je 18 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.