D.I.C. Veritas

Влада Републике Србије, 22.09.2021, Идентификовани посмртни остаци две жртве српске националности

Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да је у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена идентификација посмртних остатака две жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ 1995. године, на подручју Републике Хрватске.

Посмртни остаци ексхумирани су на гробљу у Личкој Јасеници (1) и Книну (1), идентификовани су методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг, те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије кроз овај процес, од 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наводи се у саопштењу.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.