D.I.C. Veritas

VSNM Hrvatska Dubica, 21.04.2019, Služen parastos na Dubičkim / Baćinskim krečanama

HRVATSKA DUBICA - Juče je u prisustvu, rodbine postradalih u logoru Dubičke krečane, brojnih vjernika i članova Vijeća Srpske nacionalne manjine Općine Hrv. Dubica, služio je parastos za žrtve logora, Gosp. Slaviša Simaković Protojerej stavrofor Kostajničko-Dubičke parohije. Nakon molitve Gosp. Simaković se obratio prisutnima i podsjetio na mnoga stradanja Srba u NDH, počevši od Jadovna pa sve do kraja rata. Ne shvatljivo je što to nagoni čovjeka da čini zlo drugom čovjeku. Služenje parastosa je potrebno da se podsjetimo na učinjeno zlo i da se izbjegne ponavljanje. Stratišta kao Krečane ima mnogo u našoj okolini.

Prisutnima se obratio i Predsjednik Vijeća Srpske nacionalne manjine Općine Hrvatska Dubica Milinko Simić i podsjetio da je po kalendaru SPC 22. April označen kao poseban parastos za pobijene u Jasenovcu i ostalim logorima. VSNM i SPC do sada su organizovali parastose krajem aprila jer je to blizu datuma oslobođenja Dubičkih krečana 04.05.1945.

To činimo bez prekida više godina. Ove godine parastos se služi ranije zbog nadolazećih praznika. Dodao je, da smo svjedoci da je protekle nedelje, povodom godišnjice proboja logoraša Jasenovca 22.04.1945., održano više komemoracija u Jasenovcu. Najprije su komemorisali Jevreji, Antifašisti, Srpsko narodno vijeće. Prošle subote u Jasenovac je samostalno došla Predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović, Vlada RH organizirala je komemoraciju pod pokroviteljstvom Sabora prošle nedelje.

Kad smo kod Predsjednice, VSNM mora da izrazi žaljenje da Predsjednica svih Hrvata i ostalih građana RH nije ni na tren zastala kod Dubičkih krečana iako je dva puta prošla pored njih. To se dogodilo krajem prošle godine kada je bila u Baćinu. Ipak zahvalni smo što je položila cvijeće na spomenik postradalih mještana Baćina. Srbi žale svaku žrtvu.

Organizovanje više komemorativnih skupova u Jasenovcu ukazuje na duboku podijeljenost hrvatskog društva. Jasno je da se ne može jedno govoriti a drugo raditi. U Hrvatskoj se pokušava prikazati NDH i ustaški pokret kao pozitivan i državotvoran. Stravični zločini nad Srbima u NDH su najveći problem u procesu rehabilitacije NDH, zločin se planira pripisati divljim ustašama.

Uporno se pokušava legalizirati pozdrav ZDS, davati nazivi ulica po imenima ratnih zločinaca i t.d. Evo sami vidite naglasio je Simić kakav je odnos prema Dubičkim krečanama. Nebriga. Neodržavanje. Uz to dodao je da je svima poznato da se u ovoj državi umanjuju srpske i druge žrtve i da je na sceni revizionizam.

Umanjuju se brojke postradalih. Pretjeruje se sa Blajburgom. Progon Srba 1995 iz Krajine slavi se kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Akcija se označava kao mitska pobjeda i poraz srpske opasnosti. Po revizionistima ovom akcijom „riješeno je srpsko pitanje“. Svjedoci smo da su spomenici NOB-a i ŽFT u RH uništeni. Vidite i sami kako su devastrirani spomenici i kosturnice na ovom grozomornom mjestu. Na ovim krečanama je nestao Jevrejski spomenik.

Ipak ima jedan pozitivan događaj, što se tiče Krečana, dodao je Simić. Dakle, dana 19.03.2019. Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine donijele je rješenje da su Baćinske/Dubičke krečane, nakon provedenog ispitivanja i usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, da Spomen mjesta stradanja žrtava fašističkog terora u sklopu ustaškog koncentracionog logora Jasenovac imaju svojstva kulturnog dobra. Kopija pomenutog rješenja uručena je dana 05.04.2019 u ministarstvu kulture, Predsjedniku VSNM Milinku Simiću. Sada su ove Krečane (i još neka mjesta) upisane u Registar kulturnih dobara RH-listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7329. Ovo je mali pomak za veliku stvar. Simić je napomenuo da je VSNM bilo u višegodišnjoj prepisci sa institucijama oko nekih stratišta na Općini Hrv.Dubica. VSNM je uspjelo. Bilo je dosta problema i od prijatelja i od neprijatelja. Neovlašteno preuzimanje pošte, izuzimanje značajne dokumentacije i dr. Ide na sramotu i RH i srpskim organizacijama i pojedincima koji se nesposobni i nekompetentni da preduzmu bilo što u zaštiti srpske memorijalne kulture i obilježja. Do danas logor Jasenovac nema riješen prostorni plan. To je sramota.

VSNM ima još nekoliko zahtjeva. Treba biti istrajan i da na Dubičkoj Općini i druga povjesno memorijalna mjesta važna za Srbe budu registrovana.; kao Mrtveži, Prolazni logor Cerovljani, Slabinjska grobnica i spomenici, Živajski spomenik i dr. Nadajmo se boljim danima.

Današnji parastos je podsjećanje na zlo koje neopravdano sve više blijedi iz našeg pamćenja. Mrtvi nisu mrtvi dok ih ne zaboravimo. Od nas niko ne traži da ne popišemo svoje žrtve, a mi to do danas nismo uradili. Niko ne traži da ne obilježavamo naše godišnjice, mi to svaki put ne činimo. Stalno sjećanje na pretke postradale u logorima, poginule u borbama za očuvanje slobode je poštivanje njihove žrtve. Zaborav stradalih je vrsta učešća u tom zločinu.

Na kraju svog obraćanja Simić se zahvalio prisutnima na dolasku.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.