D.I.C. Veritas

RTV yueco.rs, 16.09.2014., Počela manifestacija „Zavičajni dani 2014.“

Otvaranjem izložbe pod nazivom: “13 vekova Srba u Krajini” u Vestiblu Gradske kuće u Subotici počelo je održavanje manifestacije  ”Zavičajni dani 2014”. Savez Srpskih udruženja Severnobačkog okruga po prvi put organizuje ovakvu manifestacija koja se održava od 15. do 20.septembra. Loklana samouprava je podržala manifestaciju.

Kroz celu svoju istoriju Srbi su živeli na granici. Tokom svih 13.vekova preživeli su razne pogrome. Kroz istoriju Srbi su uvek bili slobodni ljudi i ratovali su za interese drugih, a to je stanje potrajalo do Drugog svetskog rata. Da se istorija ponavlja, govore i podaci iz građanskog rata 90-tih godina.

Nakon otvaranja izložbe, u Velikoj većnici Gradske kuće održana je tribina  ”Oluja pred međunarodnim sudom pravde” na kojoj je govorio Savo Štrbac. predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”. Na tribini je istaknuto da je proces koji se odvija u Hagu najzanačajniji događaj za Srbe iz Hrvatske. Dve države Srbija i Hrvatska su tužile jedna drugu za genocid  koji je počinjen od 1991.godine do 1995.godine. Štrbac je rekao da očekuje da se presuda donese do kraja ove godine ili početkom 2015.godine. Ukoliko sud odluči da nije učinjen genocid nad srpskim življem u Hrvatskoj, neka objasne šta znači to što ne dozvoljavaju Srbima da se vrate i dan danas ne ostvaruju svoja prava.

Glavni program manifestacije “Zavičajni dani 2014” biće održan u petak i subotu,  od 18 časova kada će na Gradskom trgu biti održan kulturno-umetnički program. U petak od 18 časova nastupiće pesnici i izvorne pevačke grupe iz Vojvodine, Šumadije, sa Kosova, iz Banije, Korduna, Like, Dalmacije, Salvonije, Republike Srpske i Crne Gore, da bi od 21 čas usledilo narodno veselje.

U subotu  program će u kasnijim poslepodnevnim časovima početi svečanim defileom kroz centar grada, od 18 časova održaće se nastup Kulturno umetničkih društava iz navedenih krajeva. Specijalni gost je Bora Drljača.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.