D.I.C. Veritas

ŽDO Rijeka, 27.12.2019, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci Podignuta optužnica protiv šestorice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv prvookrivljenog državljanina Republike Srbije (1959.), drugookrivljenog državljanina Republike Srbije (1950.), trećeokrivljenog državljanina Republike Hrvatske i Srbije (1946.), četvrtookrivljenika (nepoznato državljanstvo, 1948.), petookrivljenog državljanina Republike Srbije (1966.) i šestookrivljenog državljanina Republike Srbije (1951.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (27. 12. 2019.)

Okrivljenike se tereti da su od rujna pa do kraja 1991. godine na području mjesta Lasinje i okolnih mjesta na desnoj obali rijeke Kupe, te općina Jastrebarsko i Topusko, kao pripadnici najužeg zapovjednog vodstva teritorijalne obrane Vrginmost, svi odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila, za vrijeme i nakon započetog napada na Lasinje i navedene općine, počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tereti ih se da su prvookrivljenik kao zamjenik komandanta teritorijalne obrane Vrginmost te ujedno načelnik štaba teritorijalne obrane Vrginmost, drugoookrivljenik kao komandant I. odreda teritorijalne obrane Vrginmost, trećeokrivljenik kao komandant II. odreda teritorijalne obrane Vrginmost, četvrtookrivljenik kao zapovjednik I. čete II. odreda teritorijalne obrane, petookrivljenik kao zapovjednik pridodane oklopno mehanizirane čete iz sastava 329. oklopne brigade iz Banja Luke te šestookrivljenik kao zapovjednik paravojne postrojbe milicije tzv. SAO Krajine, naredili pripadnicima postrojbi, kojima su zapovijedali, da iz svog raspoloživog artiljerijskog oružja gađaju navedena mjesta, iako za takvo što nije bilo vojnog opravdanja, jer iz tih mjesta nije bilo oružanog otpora, budući da je u njima živjelo preostalo pretežito starije stanovništvo hrvatske nacionalnosti.

Tereti ih se da nakon dovršene okupacije navedenih mjesta i općina, znajući da pripadnici njima podređenih postrojbi u zoni njihove odgovornosti na okupiranom području sustavno pale i razaraju gospodarske i stambene objekte, ubijaju civile hrvatske nacionalnosti koji nisu uspjeli izbjeći, kao i da prisvajaju i odvoze svu pokretnu imovinu izbjeglog stanovništva iz napuštanih kuća, nisu poduzeli ništa da se takvo nezakonito postupanje spriječi i suzbije, a počinitelji kazne, već su dopustili da njima podređeni i druge osobe nastave s takvim radnjama. Kao posljedica takvog postupanja, na tom je području ubijeno 24-oro civila, a teško je ranjeno petero civila; srušeno je i zapaljeno oko tisuću stambenih i gospodarskih objekata; uništen je proizvodni pogon poduzeća “Jamnica” iz kojeg je odvezeno preko četrdeset vozila; srušen je betonski most na rijeci Kupi između Jamničke Kiselice i Lasinje; uništena su tri sakralna objekta, i to crkva Sv. Ivana Padovanskog u Lasinji, kapela Bezgrešnog začeća Djevice Marije i crkva Sv. Marije od pohoda u Topuskom, a u Topuskom su ujedno srušili  zgrade Doma I i Doma II, u sklopu lječilišta Topusko, čime je počinjena znatna materijalna šteta.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.