D.I.C. Veritas

ŽDO Rijeka, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv prvookrivljenika (nepoznatog državljanstva, 1958.), drugookrivljenog državljanina Republike Srbije (1952.) i trećeokrivljenog državljanina Republike Srbije (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (24. 12. 2019.)
Tereti ih se da su od 16. studenog 1991. pa do kraja 1992. godine, nakon okupacije grada Slunja, prvookrivljenik kao predsjednik po njemu osnovanog ratnog predsjedništva “samoproglašene općine Slunj”, a drugookrivljenik i trećeokrivljenik kao članovi tog ratnog predsjedništva zaduženi za zatvor odnosno za određivanje radnih obveza na području grada Slunja; iako su bili dužni voditi računa o zaštiti života i osobne sigurnosti ljudi i imovine na tom području; osnovali zatvor u kojem je drugookrivljenik držao i zatvorio veći broj civila uglavnom hrvatske nacionalnosti u hladnim prostorijama na oskudnoj hrani, dopuštajući da njemu podređeni pripadnici i drugi vojnici u zatvoru psihički i fizički maltretiraju zatvorene civile.
Trećeokrivljenika se tereti da je Hrvate koji su ostali na području Slunja prisiljavao na obavljanje raznih poslova koji nisu bili nužni za potrebe paravojske i javne interese, tražeći od njih da nose posebne bijele trake na ruci, dozvoljavajući pritom da ih prilikom obavljanja javnih radova pripadnici paravojnih postrojbi psihički i fizički maltretiraju. Okrivljenike se tereti da su propustili poduzeti mjere u cilju da se takvo nezakonito postupanje spriječi, a počinitelji kazne, pristajući time na posljedice takvog protupravnog ponašanja, a prvookrivljenika se tereti i da je uz navedeno obavio i rekviziciju imovine poduzeća koja su u vlasništvu Republike Hrvatske i koja su se nalazila na tom području, kao i privatne imovine građana koji su izbjegli iz Slunja.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.