D.I.C. Veritas

ŽDO u Osijeku, 12.01.2022, Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv šestorice državljana Republike Hrvatske (1965., 1965., 1957., 1965., 1974. i 1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Postoji osnovana sumnja da su od kraja kolovoza 1991. do travnja 1992. godine u Karancu, nakon neprijateljske agresije i okupacije mjesta od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, kao pripadnici teritorijalne obrane postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva, odnosno da su zajedno s više drugih pripadnika TO Karanac sudjelovali u nezakonitim uhićenjima i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti.

Osnovano se sumnja da su prva četvorica okrivljenika u domu kulture vezali oštećenika (1961.) lisicama za stolicu, ispitivali i fizički zlostavljali, stavljali mu nož pod vrat zadavši mu tako reznu ranu u predjelu vrata te ga držali nekoliko dana i noći u prostorijama štaba, pri čemu su ga danju tukli njemu nepoznati pripadnici teritorijalne obrane, a noću su ga držali zavezanog lisicama za ogradu stepenica.

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik, petookrivljenik i šestookrivljenik u travnju 1992. godine, zajedno s više nepoznatih pripadnika TO Karanac, došli do obiteljske kuće oštećenika (1966.) gdje su ga šamarali i udarali po cijelom tijelu, a zatim lišili slobode i priveli u štab TO Karanac u domu kulture, kao i da su ga putem ubadali bajunetom po leđima da bi ga potom šamarali i postavili uz zid doma pred vod za strijeljanje fingirajući strijeljanje.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage, dok su ostala petorica okrivljenika u bijegu i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.