D.I.C. Veritas

ŽDO Zagreb, 18.10.2019, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika (1972., 1954., 1953. i 1958.) zbog osnovane sumnja na počinjenje dva kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i to ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. u svezi članka 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. u svezi članka 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (18. 10. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 17. srpnja do 19. kolovoza 1991., na širem području tadašnje općine Dvor, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i naoružanih paravojnih formacija SAO Krajine, postupali kao članovi Operativnog štaba tzv. Centra za obuku specijalnih jedinica milicije tzv. SAO Krajine, i to prvoosumnjičenik kao zapovjednik Specijalnog voda, drugoosumnjičenik kao zapovjednik Vojne policije, trećeosumnjičenik kao oficir za vezu, zadužen ujedno i za razmjenu zarobljenika i četvrtoosumnjičenik kao jedan od zapovjednika specijalnog policijskog voda. Navedeni Centar za obuku bio je smješten u prostorijama bivšeg Spomen-doma na Šamarici, u sklopu kojega je uspostavljen i zatvor u koji su dovođeni zarobljeni pripadnici MUP-a RH, ZNG-a i civili hrvatske nacionalnosti gdje su fizički i psihički zlostavljani, a neki i ubijeni od strane pripadnika jedinica u sklopu navedenog Centra koje su bile podređene četvorici okrivljenika.

Četvoricu okrivljenika tereti se da su postupili protivno odredbama Ženevskih konvencija i pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava odnosno nisu ništa poduzeli da spriječe ovakve nezakonite radnje njihovih podređenih, iako su znali za navedena zlostavljanja i mučenja te ubijanja zarobljenih pripadnika MUP-a RH, ZNG-a i civila hrvatske nacionalnosti. Uslijed takvog propuštanja poduzimanja dužnih radnji četvorice okrivljenika, u navedenom razdoblju, zlostavljana je 31 osoba, od kojih je ubijeno njih 15-ero.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.