D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, 20.02.2023, Doneseno rješenje o provođenju protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je 13. veljače 2023., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika (1968. i 1966.), državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili navedeno kazneno djelo početkom travnja 1992. godine, u privremeno okupiranim selima općine Ružić, tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku, odnosno oružane agresije JNA i naoružanih paravojnih postrojbi protuustavne tvorevine tzv. RSK na regularne i obrambene oružane snage Republike Hrvatske. Osnovano se sumnja da su kao pripadnici paravojne postrojbe, zajedno s još dvojicom za sada nepoznatih pripadnika iste postrojbe, postupili protivno relevantnim odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i protivno relevantnim odredbama Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I).

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici u selu Otavice zapalili obiteljske kuće i konobe te gospodarske objekte u vlasništvu trojice civila hrvatske nacionalnosti te su bili fizički nasilni prema njima. Osnovano se sumnja da su prisilili tu trojicu civila da uđu u zapaljenu kuću, no odustali su od toga pa su im naredili da bježe, nakon čega su okrivljenici, osnovano se sumnja, nastavili paliti kuće civila hrvatske nacionalnosti u selima Otavice i Gradac (prouzrokovana materijalna šteta iznosi ukupno oko 497.710,51 eura/3.750.000,00 kuna).

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da su okrivljenici napustili teritorij Republike Hrvatske te nisu dostupni državnim i pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.