D.I.C. Veritas

Srna, 29.05.2015., Srbi će hrišćanski obilježiti 20 godina od „Oluje“ i progona

BEOGRAD, 29. MAJA /SRNA/ – U porti manastira Krušedol na Fruškoj Gori danas je održana promocija Zbornika radova “Srpski narod u Hrvatskoj od konstitutivnosti do nacionalne manjine” i tako najavljen Svesrpski sabor “Krušedolska zvona 2015”, koji je ove godine dijelom posvećen 20 godina do progona Srba sa prostora Hrvatske.

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je za Srnu da će Srbi sutra, u manastirskom miru i u skladu sa svojom hrišćanskom vjerom, dostojanstveno zapaliti svijeće za stradale u “Oluji”.

On je naglasio da su porodice stradalih i prognani Srbi ogorčeni zbog načina na koji Hrvatska namjerava da obilježi taj datum.

“Za razliku od Srba koji imaju hrišćanski pristup, Hrvatska ovu godišnjicu čeka u nekom transu i euforiji. Oni ustvari slave progon sopstvenog naroda. To je zaista neviđeno i nije se desilo nigdje u svijetu. Nijedan narod nije doživio takvu sudbinu, da bude protjeran i da progonitelji to slave”, rekao je Budimir.

On je rekao da se najavom duple proslave “Oluje” Hrvatska oglušila o preporuku Međunarodnoog suda pravde da se ne slavi ta akcija Hrvatske u kojoj je prognano oko 220.000, a ubijeno više od 2.000 Srba, čime je pogazila sve standarde na koje se obavezala kao članica EU.

Kap u čaši i vrhunac hrvatske bezočnosti Budimir vidi u namjeri da se na kninskoj tvrđavi, za koju su Srbi posebno emotivno i istorijski vezani, podigne “karikaturalni plastični spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu”.

“Mi koji smo živjeli u Kninu smatramo da će spomenik Tuđmanu obezvrijediti značaj koji Kninska tvrđava ima kao nulti spomenik kulture. Tim činom želi se poslati poruka da Hrvatska opet želi biti kraljevina u kojoj Srbi neće biti ni manjina, jer ih fizički neće biti”, rekao je Budimir.

On je ocijenio da su očekivane sve najave o načinu proslave “Oluje” u Hrvatskoj, gdje su u jeku pripreme za predstojeće izbore. Pokazalo se, kako je rekao, da je slavljenje srpske nesreće i progona najači adut za dobijanje izbornih poena.

“Bilo kako bilo, mi ćemo sutra u Krušedolu, liturgijom i parastosom odati pomen svim Srbima stradalim u `Oluji`, ali i u ostalim ratovima u 20. vijeku, mirno, dostojanstveno i hrišćanski”, rekao je Budimir.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.