D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.08.2022, SAOPŠTENJE povodom hapšenja Srbina iz Knina za objave na fejsbuku

Prije nekoliko dana skoro svi mediji u Hrvatskoj su objavili kao udarnu vijest da je u  policijskoj stanici  Knin dovršeno kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjakom osumnjičenim za počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni 55-godišnjak, koji prebiva na području SAD-a, tokom avgusta 2019. i tokom jula 2021. godine na svom otvorenom profilu na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske čime je počinio navedeni prekršaj. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana.”

Nijedan medij nije objavio ni ime osumnjičenog ni opis inkriminiranog prekršaja.

Danas su se Veritas-u iz Čikaga javili rođaci i prijatelji okrivljenog i otkrili nam njegov identitet i inkriminaciju.

“Okrivljeni se zove Srboljub Popratnjak.  Njegov krimen je što je  objavio sliku Draže Mhailovića, i to onu iz magazina ‘Tajm', iz čega bi se moglo zaključiti da su im i ‘Amerikanci  povredili nacionalna osjećanja’.

A druga slika je iz četničkog Doma iz Indijane, blizu Čikaga. Ta četnička organizacija i  četnički Dom su ovdje legalni, štaviše američka vlada ih smatra za saveznike iz Drugog sv. rata. U pozadini te slike je Dražin portret na zidu. Usput, čovjek se zove i SRBOLJUB, pa bi i njegovo  ime isto moglo da  ‘vrijeđa nacionalan osjećanja Hrvata’. Na Facebooku nije ni direktno ni i indirektno  spominjao i vređao Hrvate, ni jednom rečenicom, što se može vidjeti i iz njegovog profila, kojeg vam dostavljamo u prilogu.”

U tom e-mail-u se navodi i ovo: “Ovdje u Čikagu se i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda slikala ispod Pavelićeve slike – to ne vređa nacionalna osjećanja Srba, Jevreja i Roma? I ne samo ona već i brojni hrvatski ministri, pa i premijeri prilikom posjete Americi!!!!” Navodi se i da je porodica Popratnjak svake godine iz Amerike odlazila u rodni kraj i da do sada nikada nisu imali porblema. “Što znači da Srbi iz Krajine, kada odlaze tamo, uvjek mogu da očekuju slična iznenađenja”.

Javilo nam se i nekoliko Srba povratnika sa kninskog područja, odakle je i sad već osuđeni Popratnjak. Od njih smo doznali da je presudu donijela sutkinja Prekršajnog suda u Šibeniku Mirjana Belamarić, na iznenađenje i kninskih policajaca, koji su ga hapsili i “kriminalistički istraživali”.

Ista sutkinja je i tokom 2017. godine za isti prekršaj osudila i Srbina Mladena Lošića (1976), rodom iz Oćestova kod Knina, koji je iz Srbije, gdje živi kao izbjeglica od avgusta  1995, došao da obiđe rodni kraj. Njegov “grijeh” je bio “što je na svom otvorenom profilu na drušvenoj mreži Facebook javno objavio tri fotografije kojima je mogao pristupiti bilo ko i bilo koji član društvene mreže Facebook, i to: fotografija na kojoj se okrivljeni nalazi sa još oko 30-40 osoba sa zastavom četničkog Ravnogorskog pokreta, fotografija na kojoj se nalazi četnički vojvoda pop Đujić i fotografija na kojoj se nalazi srpski košarkaš Raduljica sa četničkom šubarom na glavi na kojoj je obilježje tzv ‘kokarda’ na kojoj se nalazi ćirilični natpis ‘Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo'”, za koji je dobio 16 dana zatvora.

Neupućeni u zbivanja u Hrvatskoj, na osnovu pomenutih presuda mogli bi izvući zaključak da se hrvatsko društvo žestoko obračunava sa svim pokušajima relativizacije i revitalizacije nekih totalitarističkih režima i sistema iz prošlih vremena, posebno Drugog svjetskog rata. Upućeniji znaju da to nije tako.

Upravo u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina ponovo eskalira rehabilitacija ustaštva: skoro  godinu dana  u Jasenovcu je bila postavljena spomen-ploča hosovcima sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”; isti pozdrav,  često praćen  i ustaškom ikonografijom, redovno se čuje na sportskim terenima, koncertima, proslavama i protestima;  snimaju se “dokumentarci” koji falsifikuju istorijske činjenice; rehabilituju se osuđeni zločinci iz vremena NDH-a;  društvene mreže su preplavljene fotografijama Pavelića i ostalih ustaških zločinaca, u Srboljubovom rodnom Kninu desetak dana prije njegovog hapšenja marširali su “crnokošuljaši” u prisustvu cijelog državnog rukovodstva…

Da li je neko hapšen i  odgovarao za takva (ne)djela? Ako i jeste, koliko nam je poznato, niko nije dobio zatvorsku kaznu. Izgleda da je hrvatska vlast preko slučajeva “Popratnjak” i “Lošić” našla efikasan način  zaštite od eventualnog povratka mlađih generacija krajiških Srba na pradjedovska ognjišta.

 

Beograd i Banja Luka, 23.08.2022.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.