D.I.C. Veritas

24sata.hr, 01.02.2022, Ovo je karta Hrvatske na digitalnom kvizu za 3. osnovne: ‘Utvrđujemo tko ju je postavio’ [Foto]

Radi se o kvizu objavljenom na Repozitoriju izdavačke kuće Profil Klett. No oni kažu kako to nije proizvod njihove kuće. Karta je do objave ovog teksta – nestala

Kći je sastavljala popis znamenitosti u zavičaju, pa smo zajedno ‘surfali’. Slučajno smo pronašli i ovaj kviz, bio nam je zanimljiv i zaigrali smo. No na kraju nismo znali bismo li se smijali ili plakali. Morali smo kćeri objasniti da ovo sigurno nije karta Hrvatske, kaže nam čitateljica koja nam je u srijedu poslala ovaj kviz.

Radi se o interaktivnom kvizu za 3. razred OŠ iz predmeta Glazbena kultura i umjetnost objavljenom na web-stranici izdavačke kuće Profil Klett na kojoj se objavljuju tzv. Repozitoriji, odnosno sadržaji koje objavljuju samostalno nastavnici, učitelji i drugi djelatnici u obrazovanju.

Mapa grandiozne Hrvatske: do Bara i Pančeva, Mačva, Stari Ras i cela Bosna i Hercegovina sa crnogorskim Primorjem do Bara... Foto: 24sata.hr, screenshot

Kviz je osmišljen u obliku puzzle igre, te igrač treba povezati ime hrvatskog grada (Zagreb, Pula, Dubrovnik, Vukovar, Zadar, Split) s fotografijom. Sa svakim pogođenim gradom otvara se dio karte Hrvatske. No kad se otvore sve puzzle, granice označene kao Hrvatska, s kartom Hrvatske, zauzimaju i kompletan teritorij BiH, te dio Srbije.

Navodi se kako se radi o Kvizu “Prepoznaj grad prema slici”, autorice koja radi u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi. No do objave ovog teksta nismo uspjeli kontaktirati s njom.

Kako je došlo do ovakve pogreške, te koristi li se kviz i na nastavi, pitali smo u Profil Klettu. Iz izdavačke kuće odmah su se ogradili od ovog sadržaja, istaknuvši kako su šokirani. Zanimljivo je i kako je do objave ovog teksta karta – nestala.

Evo što su nam odgovorili iz Profil Kletta:

- U vezi kviz zadatka na linkovima koje ste nam poslali, napominjemo da postoje dvije vrste sadržaja na našoj web stranici – jedno su digitalni obrazovni sadržaji, koje idejno i autorski potpisuju naši urednici i suradnici, a posve drugu skupinu čine materijali koji su na tzv. Repozitoriju, za čije sadržaje nismo ni urednički ni autorski odgovorni odnosno nismo njihov izdavač, već su autori zainteresirani učitelji koji izrađuju digitalne sadržaje.

- U okviru spomenutog Repozitorija omogućili smo našim učiteljima, između ostaloga, i kreiranje sadržaja. Pri kreiranju tih sadržaja, svatko je dužan poštivati Uvjete korištenja koji su jasno naznačeni na našoj web stranici. Prije svega, “registrirani korisnik ne smije putem naše internetske stranice objavljivati ili prenositi bilo kakve materijale koji ugrožavaju, ili na bilo koji način krše prava drugih, bilo kakav materijal koji je po svojoj prirodi nezakonit, koji narušava ili ugrožava privatnost, ili je na drugi način nepoželjan u odmjerenoj komunikaciji te koji potiče na protupravne aktivnosti”.

Također je naglašeno da je za “te objavljene sadržaje odgovoran isključivo korisnik koji ga koristi“ odnosno koji ga je objavio, a „Profil Klett se ne može smatrati odgovornim za neovlašteno korištenje korisničkog računa niti za eventualnu štetu koju ono uzrokuje.“ Ove spomenute aktivnosti apsolutno ne podržavamo – naglašavaju iz Profil Kletta.

Kako poručuju iz Uprave, zahvaljuju roditeljima koji su upozorili na propust, te ističu kako će u najkraćem roku pregledati sve materijale kako bi uklonili slične stvari. Javljaju svima i da im slične pogreške dojave na mail podrska@profil-klett.hr.

 

Piše Ana Dasović

 

e-Veritas:

Hrvatskoj se sve češče događa da pobrka mape, pa se diči golemom Hrvatskom, koja je ovaj put osim standardnog otimanja delova Bačke i Banata, Starog Rasa, Mačve i cele Bosne i Hercegovine, zahvatila i Boku kotorsku i još južnije, (zbog isečene karte ne ne vidi sve), reklo bi se sve do Bara i Ulcinja.

Podsećano na eklatantan slučaj kada je korišćena mapa hrvatskog nacističkog rasejanja, kada je korišćen i grb Hrvatske iz vremena Drugog svetskog rata i nacističke Hrvatske. Ovoga puta je situacija drastičnija: uključeno je i celo crnogorsko primorje, uz već poznata posezanja za teritorijama koje nikada, osim u hrvatskoj mašti, nisu bile hrvatske.  Ovoga puta postavljen je aktuelni grb Republike Hrvatske. Čekamo šta će sledeće smisliti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.