D.I.C. Veritas

7dnevno.hr, 29.04.2019, Hrvatska država će za Bajićevu ‘stručnost i profesionalnost’ isplatiti preko 10 milijuna kuna!

Mladen Bajić bi zbog Lore trebao završiti u zatvoru jer je odgovoran za zločine u nekadašnjem vojno istražnom zatvoru, a odštetu koju je država isplatila oštećenim civilima, prema modelu Lore 2, trebalo bi naplatiti upravo od njega!

Početkom 90t-ih godina, uoči eskalacije Domovinskog rata trebalo je maksimalno mobilizirati hrvatsku javnost i građane na ono što je, prema tvrdnjama tadašnjih političara, bilo gotovo neizbježno. Bio je to oružani sukob Hrvatske i JNA, odnosno Hrvatske i Srbije, kao jedina opcija političkog osamostaljenja Hrvatske. Za potrebe takve strategije i politike koja je rješenje tražila i u konfrontaciji s tadašnjom JNA, što je neminovno rezultiralo krvoprolićem ali i ratnim zločinima s obje strane, koji do danas teško opterećuju današnji „modernu“ Hrvatsku.

Kako bi se srpska opasnost prikazala većom nego što je realno i bila, za potrebne tadašnje politike iskorišten je tadašnji vojni tužitelj Mladen Bajić, koji je svoj zadatak izvršio besprijekorno, što će hrvatsku državu, mnogo godina kasnije, koštati preko 10 milijuna kuna, jer brojni postupci još nisu ni završili.

Tada, u lipnju 1992. godine Mladen Bajić „pronalazi“ 44 srpska terorista i optužuje ih za oružanu pobunu, rušenje državnopravnog poretka i terorizam. Po kojim kriterijima su izdvojena ta 44 srpska civila do danas je ostalo nepoznato, ali tada su oni završili u tadašnjem Vojno istražnom centru – u splitskoj luci Lori. Cijeli apsurd i besmislica ove pravosudno vojne akcije u organizaciji Mladena Bajića bila je u tome što su svi privedeni osumnjičenici bili „obični“ građani Republike Hrvatske, srpske nacionalnosti, bez bilo kakve veze s oružanom pobunom terorizmom, političkim urotama… Nisu imali nikakve veze ni s borbenim planovima jer kod njih, nijednog od 44 privedena, nije pronađeno nikakvo naoružanje ni municija.

Nakon privođenja 44 srpska civila u Loru, uslijedio je tragičan događaj prilikom kojeg dvojica privedenih Nenad Knežević i Gojko Bulović gube život. Ostali zarobljenici su mučeni i maltretirani. Srpski civili privedeni su u Loru temeljem iskaza Petra Novakovića, građevinskog radnika iz Broćanca. Novakovićev iskaz bio je zastrašujuće precizan, u kojem su pobrojani, imenom i prezimenom, svi privedeni uz precizan opis oružja i ratnog materijala koje su privedeni posjedovali. Novaković je kasnije zanijekao iskaz. Izjavio je da pod batinama morao potpisati sve što su stavili pred njega. Prva epizoda s Lorom završila je krajem iste godine kada su svi privedeni, koji su preživjeli, deportirani iz Hrvatske.

Nakon ove akcije kroz Loru, cilj u javnosti je djelomično postignut: prikazana je ozbiljnost situacije u Hrvatskoj za čije rješenje su potrebne najodlučnije mjere jer je neprijatelj ozbiljan, a Mladenu Bajiću, tadašnjem zamjeniku vojnog tužitelja otvorena je profesionalna karijera koja će ga desetak godina kasnije odvesti na najutjecajniju funkciju u državi. A nakon toga su uslijedile bolne posljedice i milijunske odštete za Bajićev nazovi „profesionalizam“.

Zbog mučenja i ubojstva civila u Lori, pokrenut je postupak u javnosti poznat kao Lora 1, u kojemu se sudi(lo) hrvatskim zatvorskim čuvarima koji su odgovorni za ta nedjela, dok se u slučaju Lora 2 također sudi(lo) hrvatskim čuvarima i djelatnicima zatvora zbog ubojstva trojice pritvorenika. Lora je ovakvim postupcima i tolerancijom državnih institucija i samog vrha političke vlasti teško kompromitirala samu hrvatsku državu u kojoj postoji svojevrsni koncentracijski logor u kojem je samovolja njegovih čuvara i upravitelja jedini zakon.

Nakon toga uslijedile su tužbe pritvorenika zbog protupravnog lišavanja slobode.

Milijunske odštete

Zbog ove vojno-pravosudno-političke blamaže koju je provodio Mladen Bajić, zatočenici vojnog logora pokrenuli su tužbe protiv Republike Hrvatske u kojima se tuži država za milijunske odštete. Zbog toga što predstavnici RH, odnosno Državno odvjetništvo, ni na koji način ne mogu opravdati i obraniti postupke vojnih osoba koje su odgovorni za mučenja u ubojstva u Lori 90-tih godina, počeo se prazniti državni proračun u korist nepravedno pritvorenih civila u Lori. Odštete su dosegle milijunske iznose. Postoje precizni podaci koji pokazuju, temeljem sudskih presuda ili nagodba, koliko je Hrvatska do sada isplatila oštećenim žrtvama.

Prvi od hrvatskih medija objavljujemo zbirne podatke, a za neke presude posjedujemo i sudska rješenja. Republika Hrvatska  je tako isplatila: M. Šušku 140.000 kuna, R. Kriviću 140.000 kuna; T. Kriviću 140.000 kuna,  D. Galiću 140.000 kuna, L. Ostojiću 180.000 kuna. Među prvima odštetnicima bila je obitelj spomenutog Bulovića, koja je primila iznos od 1.062.000 kuna i Kneževića koja je primila 766.000 kuna. Te isplate realizirane su nakon prvih pravomoćnih presuda iz 2007. godine. Nadalje, obitelj D. Mirkovića primila je 300.000 kuna, a M. Katalina 400.000 kuna. I na kraju brigadir Dušan Parpura prima od Hrvatske iznos od 100.000 kuna. Ukupno, oštećenici, odnosno protuzakonito privedeni i mučeni civili koje je Mladen Bajić proglasio teroristima i četnicima, iako kod njih nije pronađena ni prazna čahura, primili su ukupno 3.3 milijuna kuna!

Na ovaj iznos, s obzirom da su presude, odnosno nagodbe, sklapane od 2013. godine, treba uračunati zakonske kamate, pa dolazimo do blizu 5 milijuna kuna koliko je “olakšan“ državni proračun.Međutim, tu financijskim državnim izdacima nije kraj. Ovaj izračunati  isplaćeni iznos odnosi se samo na desetoricu pritvorenika iz Lora, a ukupno ih je bilo 44. Ukoliko bi preostala 34-orica primila odštetu u prosječnom iznosu od oko 120.000 kuna, za preostale odštete proračun bi trebao izdvojiti još dodatnih 4 milijuna kuna. Ukoliko bi se tom iznosu dodala pripadajuća kamata i već prethodno isplaćeni iznos koji je ovdje prikazan, ispada da će Bajićeva ratno-zločinačka rabota koju je odradio prema nalogu politike koštati proračun, odnosno hrvatske porezne obveznike preko 10 milijuna kuna!

Prema informacijama koje su objavljene u hrvatskim medijima, velik broj oštećenika, koji su bili zatočeni u Lori angažirali su odvjetnika Antu Nobila kako bi došli do odštete. Prema isto tako objavljenim informacijama, čini se da Nobilo vrlo rado preuzima tužbe u kojima se tuži RH i gdje Republika Hrvatska treba isplatiti neke odštete oštećenicima bez obzira na to jesu li klijenti iz zemlje ili inozemstva.

Ovdje vrijedi spomenuti obrazloženje nagodbe koje se spominje u drugoj točci. Tu se navodi sljedeće: Republika Hrvatska priznaje pravni osnov naknade štete pozivom na odredbu čl. 2. Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata. Dakle, hrvatska država plaća za zločine svojih pripadnika.

Bezbrojni apsurdi

U ovom, financijski bolnom predmetu za Hrvatsku vrijedi spomenuti nekoliko apsurda koji graniče sa zdravim razumom. Prvo, velik broj ovih odšteta realiziran je uz posredovanje odvjetničkog ureda Ide i Petra Bačića iz Splita. Apsurd je u tome što je Petar Bačić 90-tih godina bio zamjenik općinskog državnog odvjetnika iz Splita. Nakon toga otvorio je privatnu advokaturu i radi protiv države. Dakle, za vrijeme rata je zastupao Hrvatsku, a sada od nje naplaćuje odštete za bivše pritvorenike!

Nadalje, među osumnjičenima tada bio i šef kirurgije Vojne bolnice dr. Dušan Parpura, koji je trebao biti deportiran iz Hrvatske, iako mu je dr. Franjo Tuđman dodijelio čin brigadira. Parpura je odbio napustiti Hrvatsku i vratio se u Split. Zbog ove afere s izmišljenim teroristima u Lori, u bolnici su dr. Parpuri zabranili rad, i to u trenucima kada su njegovo znanje i iskustvo bili najpotrebniji, kada su u splitsku bolnicu stizali ranjenici sa bojišta. Dr. Parpuri je isplaćena naknada od 100 tisuća kuna ili 1.200 kuna za svaki dan pritvora.

Promjenom vlasti i dolaskom SDP-a na čelo države nije oslabila pozicija Mladena Bajića, što pokazuje koliko je obavještajno – špijunska struktura, kojoj Bajić služi, snažna organizacija. Umjesto da se Bajić sankcionira za protuzakonito lišavanje slobode civila za vrijeme rata, on 2002. godine dolazi na čelnu poziciju glavnog državnog odvjetnika RH!

Upravo zbog okolnosti dolaska Mladena Bajića za šefa DORH-a, jedan od oštećenika logora u Lori, Toma Krivić je u zahtjevu za mirnim rješenjem spora tražio da mu štetu za 21 godinu provedenu u egzilu namiri upravo državni odvjetnik Bajić i to iz razloga što je, kako tvrdi Krivić “po vlastitoj potrebi nedužne civile krive nacionalnosti i krivih krvnih zrnaca, bez bilo kojeg i kakvog materijalnog dokaza proglasio teroristima, srbočetnicima, pa opet po vlastitoj potrebi proglasio civilima, usput neumoljivo gradeći svoju velebnu tužiteljsku karijeru na tuđoj nedužno prolivenoj krvi, patnjama i suzama te je besprizorno se smješkajući dobio nagradu Hrvatskog Helsinškog Odbora, što je presedan bez primjera u novijoj povijesti.” Naime, 18. kolovoza 1992. godine skupina zarobljenika iz Lore je na dodirnoj crti u Nemetinu kod Osijeka deportirana iz Hrvatske za Srbiju, praktički u izgnanstvo bez ikakvih opravdanih osnova. I ovo se realiziralo u režiji nekredibilnog Mladena Bajića.

Izmišljeni zločinci Mladena Bajića

Temeljem sudskih presuda i ukupnih činjenica može se zaključiti da nije postojala nikakva oružana pobuna, zbog koje je Bajić zatvarao ljude jer nije bilo oružja. Ne postoje nikakvi dokazi da su civili koje je Bajić dao zatvoriti počinili bilo što. No, Mladen Bajić ih je bez dokaza optužio za oružanu pobunu, utvrdivši da su to teroristi, da bi ih 2002. godine pretvorio u civile te potom optužio one koji su ih priveli i to po njegovom nalogu. Bajiću su trebali ‘srbočetnici’ da očuva svoju poziciju. Izmislio je ‘četnike’ da bi se dokazao i svidio novoj, tadašnjoj HDZ-ovoj vlasti.

Povjesničar dr. Josip Jurčević, u svojem feljtonu o slučaju Lora napisao je sljedeće:

– Ako je bilo zločina u Lori 1992. godine, onda je ključnu uloga u tome odigrao Mladen Bajić. Kasnije je vjerojatno ucijenjen svojom ulogom u Lori. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je deset godina kasnije upravo on, koji je 1992. naložio privođenje srpskih terorista, za ratni zločin optužio one koji su tada provodili njegove naloge? Bajić je dao uhititi i dvojicu koji su kasnije smrtno stradali, on je radio uviđaj nakon ubojstva jednoga od njih, znao je što se u Lori događa što znači da je on taj kojega treba teretiti za ono što se dogodilo.

Mladen Bajić bi zbog Lore trebao završiti u zatvoru jer je odgovoran za zločine u nekadašnjem vojno istražnom zatvoru, a odštetu koju je država isplatila oštećenim civilima, prema modelu Lore 2, trebalo bi naplatiti upravo od njega!

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.