D.I.C. Veritas

AtvBL, SRNA, 03.08.2020, Štrbac: Odlazak Miloševića u Knin – priznaje zvanični narativ Hrvatske

Odlazak potpredsjednika hrvatske Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” značio bi da on priznaje zvanični narativ Hrvatske o toj operaciji kao opravdanoj, legitimnoj i pravednoj, izjavio je danas direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

“Zvanični hrvatski narativ, to je osnov – postoji deklaracija o `Oluji` iz 2006. godine, i tamo je rečeno i preneto u udžbenike i enciklopedije – da je `akcija preduzeta da se vrati ustavno-pravni poredak Hrvatske, okupirano područje od lokalnih Srba, JNA koji su sprovodili velikosrpsku zločinačku politiku Slobodana Miloševića`”, rekao je Štrbac za RTS.

On ističe da činjenice govore da je “Oluja” bilo etničko čišćenje, pa i više od toga, te napominje da se i u presudi Međunarodnog suda pravde navodi da je ta akcija etničko čišćenje, ali i da ima elemente genocida.

“Za nas je to zločinačka akcija u kojoj je prognano više od 220.000 Srba za samo nekoliko dana – 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena. Tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena”, precizirao je Štrbac.

On napominje da postoji i presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskog generala Ante Gotovine, gdje je rečeno da je “Oluja” združeni zločinali poduhvat, čiji je cilj bio da se prisilno i trajno istjeraju Srbi sa područja Krajine.

Štrbac ističe da, iako su hrvatski generali oslobođeni u žalbenom postupku, tu definiciju nije niko sklonio.

On napominje da u Kninu 5. avgusta neće biti komemoracija, nego proslava, a obratiće se i Ante Gotovina.

“U Kninu 5. avgusta nije komemoracija, već slavlje. Milošević ne ide da progovori neku reč, pa da iznese priču. On ide tamo i šta će biti – kao član Srbin, kao fikus u Vladi… NJegovo prisustvo za nas Srbe znači da priznaje narativ službene države, da je akcija opravdana i legitimna, pravedna”, kaže Štrbac.

Sutra se navršava 25 godina od kako je počela hrvatska akcija “Oluja” u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana protjerano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, dok se stotine i dalje vode kao nestali.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.