D.I.C. Veritas

B92, 13.04.2016., Josipović o “ustaškoj zmiji”; Štrbac: Prelomno… [Video]

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže za B92 da je zabrinjavajuće to što neke strukture blagonaklono gledaju na povampirenje ustaštva.

Pošto će svako svojim, odvojenim, putem do Jasenovca, i to nikako istog dana, treba li svet da se zapita šta se to dešava u Hrvatskoj?

Dok se svet pita, ako se pita, jedan deo društva u toj zemlji prepoznaje da novoustaštvo nije dominantno, ali se toleriše i da čak ni vladajuća struktura ne doživljava Hrvatsku kao antifašističku zemlju.

Nekadašnji predsednik Ivo Josipović jedan je od tih ljudi. U Jasenovac ide mimo državnog protokola.

“Mislim da sada svi vide ustašku zmiju, samo što je neki prepoznaju sa nevericom i zgražavanjem, a neki sa odobravanjem. Hrvatska nije bila ustaška zemlja niti će biti. Naš zadatak je da kažemo našoj vlasti da mora da bude na liniji Ustava”, rekao je Josipović.

Srbija ponavlja da miru i stabilnosti ne trebaju teške reči i povratak u prošlost. Predsednik srpske vlade govori otvoreno o onima koji se s tim ne slažu.

”Taj bi bio kreten, na stranu što bi svom narodu želeo najgore, ali taj bi bio kreten”, rekao je Aleksandar Vučić.

Uz konstataciju da ne može i da bi bilo sramota da se taj genocidni zločin zaboravi, Vučić poručuje da treba gledati u budućnost i veruje da tamo gledaju i Grabar Kitarovićeva, Orešković i Karamarko.

“Niko ne želi sukob i zato gledamo kako da uvek pokažemo poštovanje prema žrtvama, srpskim žrtvama, ali da nijednog sekunda ničime ne povredimo naše komšije”, dodao je Vučić.

Podela u hrvatskom društvu zbog odnosa prema zločinima ustaškog režima u NDH tokom Drugog svetskog rata otkriva pravo stanje u toj zemlji, stav je Veritasa.

“Ovo je prelomni trenutak da se u Hrvatskoj nešto promeni, a to bi moglo da bude početak pravog suočavanja sa prošlošću, prave katarze i sa ratovima devedesetih i drugim prethodnim ratovima. Istina može mnogo da uzmemiri, ali posle toga sledi pomirenje”, rekao je Savo Štrbac iz Veritasa.

Prva žena Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, nije tajna, iznuđeno je promenila retoriku. Sada je zabrinuta zbog ideoloških podela u društvu i sigurna da je ustaški režim bio zločinački.

Od posredovanja posebnog izaslanika Stejt departmenta za pitanja Holokausta Nikolasa Dina, u rešavanju krize pod nazivom obnavljanje ustaštva zvanični Zagreb dobio je samo packe. Kako god, do Jasenovca se ove godine stiže kroz lavirint i ne u isto vreme.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.