D.I.C. Veritas

B92, 14.11.2021, Srbija traži dokaz od Zagreba; zahtev hrvatskom ministarstvu zbog lažnog svedočenja

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći u vezi sa slučajem Koste Danilovića.

Danilović je svedok. koji je ispitan u nastavku sudskog procesa protiv Dušana Jovića, koji je tokom davanja iskaza izjavio da je u to vreme u Glini video predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kosta Danilović je 1991. bio zarobljen u logoru KPD Glina, a na suđenju je lažno optužio predsednika Vučića da je posetio logor. “Sećam kada je sadašnji predsednik Srbije Vučić, kao da ga sada gledam, došao kod nas i govorio koga će ubiti a koga će zaklati. Meni je Vučić rekao da sam ja kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati, tako je rekao”, slagao je Danilović u iskazu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Ministarstva pravde Republike Hrvatske podatke o Kosti Daniloviću, a naročito to da li je on državljanin Republike Srbije.

Kako je navedeno u zamolnici, Više javno tužilaštvo je formiralo predmet u pravcu utvrđivanja uslova i pretpostavki za eventualno vođenje krivičnog postupka zbog eventualnog izvršenja krivičnog dela Izazivanje panike i nereda, ili krivičnog dela Davanje lažnog iskaza.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.