D.I.C. Veritas

“B92”, 27.02.2012. Danas suđenje za “Tuzlansku kolonu”

Beograd — Danas se nastavlja ponovljeno suđenje ratnom starešini policije BiH Iliji Jurišiću, zbog optužbi za ratni zločin i napad na vojnike JNA u Tuzli 1992.

Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Jurišić treba da dođe na suđenje iz Tuzle, pošto je posle dve i po godine pritvora, u oktobru 2010, odlukom Apelacionog suda u Beogradu pušten da se brani sa slobode.

Apelacioni sud je 11. oktobra prošle godine ukinuo i presudu kojom je Jurišić bio osudjen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, i naložio novo sudjenje pred prvostepenim sudom i potpuno novim sudskim većem.

Njemu se ponovo sudi zbog optužbe tužilaštva za ratne zločine da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA, koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992, rečima “na vatru odgovori vatrom”.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi. Takođe, prvostepeni sud treba da utvrdi da li je Jurišić znao za “perfidni plan” kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Bajrićem.

Prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud treba da istraži i utvrdi ulogu kriznih štabova tokom sukoba u BiH.

Jurišić je u julu na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu, ističući da mu je “savest mirna i obraz čist”. Pored ostalog, on je naveo da nije bio starešina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke.

Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj poternici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.