D.I.C. Veritas

B92, Beta, 16.05.2018, Sedmi put postavljeno obeležje otetim novinarima na Kosovu

Beograd — Udruženje novinara Srbije (UNS) po sedmi put postavilo je ploču u blizini puta Velika Hoča – Zočište nestalim novinarima Radio Prištine.

Ploča je stavljena na mesto gde su Đuro Slavuj i Ranko Perenić poslednji put viđeni 21. avgusta 1998. godine.

U saopštenju UNS je naveo da na postavljenoj ploči na srpskom i albanskom jeziku piše “Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege novinari – tražimo ih”.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić rekao je nakon postavljanja ploče da je ona dokaz koliko su institucije nezainteresovane da razreše te slučajeve čak i da otkriju ko ruši ploču, ko je odnosi i ko ismejava pravdu svih ovih godina.

“Učinak EULEKS misije čiji policajci, tužioci i sudije, kako se najavljuje, završavaju svoju misiju za mesec dana ovde na Kosovu je nula, kada su u pitanju slučajevi ubijenih i nestalih novinara. Ne znam da li im je mirna savest i da li će im biti mirna savest nakon odlaska odavde”, kazao je Ničić.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović pozvao je Evropsku federaciju novinara da izglasa Rezoluciju koju su podnela novinarska udruženja iz Beograda i Prištine.

“Danas Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija novinara Kosova i Sindikat novinara Srbije, dakle te četiri asocijacije koje su članovi Evropske federacije novinara iz Beograda i Prištine, šalju Evropskoj federaciji novinara zahtev da usvoje Rezoluciju protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima”, kazao je Brajović.

On je naveo da u toj rezoluciji traže da se Specijalni sud i specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu svojim mandatom bavi i slučajevima otmica, kidnapovanja i ubistava novinara, kao i da misija Euleksa ispoštuje preporuku Komisije za medije i ljudska prava Ujedinjenih nacija da se obnove istrage svih ubistava i kidnapovanja novinara, a da se njihove porodice obeštete.

“Takođe u tom zahtevu tražimo i da se u Prištini osnuje Komisija za istragu ubistava i kidnapovanja novinara”, kazao je Brajović.

Direktor Fonda B92 Veran Matić koji je i predsednik Komisije Vlade Srbije za istraživanje ubistava novinara rekao je da je u razotkrivanju sudbine nestalih i ubijenih novinara najvažnija politička volja i međusobna saradnja.

Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu rekao je da je važno da se nestanci novinara ne zaborave, da se insistira da nadležni daju odgovore i izrazio nadu da se ploča nestalim kolegama poslednji put postavlja.

“Moramo da se vraćamo ovde, čak i ako ploča ostane na svom mestu. Važno je da istrajemo i budemo ovde sve dok ne saznamo činjenice. Tako da ovo nije srećan, ali je važan dan. Gospodin Slavuj i gospodin Perenić nisu bili borci. Oni su radili u teškim uslovima i imali su zadatak da izveštavaju o situaciji koja se tada dešavala. Mi smo posvećeni tome da saznamo šta se desilo sa njima”, kazao je Bratu.

Pero Slavuj je kazao da od nestanka njegovog brata Đure Slavuja pre skoro 20 godina nije postojala ni volja ni želja nadležnih odnosno onih koji su imali vlast da se sazna istina.

Slavuj i Perenić krenuli su 21. avgusta 1998. godine ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha, a prema podacima porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Automobil u kom su bili, plava “zastava 128”, nikada nije pronađen. Porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Na radnom zadatku, od 1. januara do septembra 1998. godine, na Kosovu je napadnuto 12 novinara i prevodilaca, dvoje je kidnapovano, a profesor, prevodilac i novinar Šaban Hoti je ubijen.

Za ubistvo profesora Hotija, koji je na teren otišao sa ekipom Ruske državne televizije, pred Tribunalom u Hagu, osudjen je Hajredin Baljaj.

UNS podseća da osim u tom slučaju, do danas nije kažnjen niti jedan ubica, kidnaper ili napadač na novinare.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.