D.I.C. Veritas

B92, Beta, 31.05.2013., Stanišić i Simatović izbegli medije

Beograd — Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije te službe Franko Simatović stigli oko 11.30 u Beograd.

Međutim, iako je bilo najavljeno da će oni dati kratku izjavu novinarima, koji su ih čekali u VIP salonu Aerodroma “Nikola Tesla”, to se nije dogodilo, jer su oni, kako javlja naš reporter s mesta zbivanja, izašli kroz drugi izlaz, odakle su otišli u nepoznatom pravcu. Dok je avion iz Holandije sletao, aerodrom “Nikola Tesla” nadletala su dva helikoptera.

Stanišića i Simatovića nije dočekao niko od predstavnika države, ali su novinari primetili da ih je dočekao predsednik KK Parizan Predrag Saša Danilović.

Stanišić i Simatović su pušteni juče iz pritvora Haškog tribunala u kojem su proveli gotovo 10 godina, koliko je trajao prvostepeni postupak protiv njih.

Advokat Franka Simatovića, Vladimir Petrović, kažu da odluku Tribunala treba tumačiti izolovano.

“Nikako je ne bih tumačio kao balans, kao uspostavljanje ravnoteže. Sud je imao pred sobom činjenice, sud zna pravo, sud je to pravo primenio i zaključio da nema odgovornosti ni za mog klijenta, Franka Simatovića, ni za gospodina Jovicu Stanišića. Mi smo veoma zadovoljni, u iščekivanju smo da li, i kako će reagovati tužilaštvo, koje ima rok od 30 dana da odluči da li će najaviti žalbu”, objašmkava Petrović.

Međutim, da presude ne treba posmatrati kao “slučaj za sebe” smatra Savo Štrbac, director dokumentacionog centra “Veritas”. Štrbac kaže da su one dobre za Srbiju i da će nam značiti u postupcima koje imamo sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde.

“Kada su u novembru prošle godine oslobođeni hrvatski generali za zločine nad Srbima u akciji ‘Oluja’, mi smo bili malo hendikepirani, jer je ono što nije bilo dokazano pred Haškim tribunalom trebalo da se dokazuje pred Međunarodnim sudom pravde. Sada kada su oslobođeni i ova dvojica, i prethodno i Perišić, za zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj pozicije su nam nekako izjednačene i pred Međunarodnim sudom pravde”, smatra Štrbac.

On ističe i da je vidljiv zaokret u načinu na koji Haški tribunal donosi presude, jer se razlikuje u odnosu na početke rada tog tela. S tim je saglasna i predsednica Helsinškog odobra za ljudska prava Sonja Biserko koja, za razliku od Šrpca, negoduje zbog odluke o puštanju Simatovića i Stanišića.

“Nekako sve sad okreće naopačke, a mi koji smo se bavili tim pitanjem se sada nalazimo u toj jednoj situaciji kada prosto treba menjati paradigmu iz koje govorimo, ali to međutim ne znači da oslobođeni u poslednje vreme ne snose krivicu i da su oni nevini. Ovde se samo radi, koliko ja vidim da nešto nije do kraja dokazano”, ocenjuje ona.

Biserko smatra da se ni sa Srbije ne skida odgovornost za sva dešavanja iz ratnih 90-ih, i dodaje da je ipak teško komentarisati sudski postupak Simatoviću i Stanišiću jer je bio zatvoren za javnost.

Tribunal je presudio da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Hrvatski mediji su ovoj haškoj presudi posvetili mnogo prostora, a sagovornici su ocenili da je odluka veća “groteskna”, dok riječki “Novi list” navodi da je “Hag amnestirao Miloševića” uz nastavak naslova “Bože (ne)pravde”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.