D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 12. 06. 2023, Bramerc: Osuđujuća presuda Stanišiću i Simatoviću prikladno poslednje poglavlje Tribunala

Glavni tužilac haškog suda za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc (Serge Brammertz) rekao je večeras pred Savetom bezbednosti UN da je nedavna osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju „prikladno poslednje poglavlje u radu Haškog tribunala“.

Bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića, haški sud je 31. maja pravosnažno osudio na po 15 zatvora zbog zločina nad nesrbima u pet opština BiH i jednoj opštini u Hrvatskoj, 1992-95.

Apelaciono veće suda time je preinačilo prvostepenu presudu kojom su Stanišić (72) i Simatović (73) bili osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu, s proleća 1992.

Bramerc je pred Savetom bezbednosti UN večeras posebno istakao da su pravosnažnom presudom Stanišić i Simatović osuđeni kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Stanišić, šef SDB Srbije pod (predsednikom Srbije) Slobodanom Miloševićem, i njegov zamenik Simatović delili su sa drugim liderima Srbije i Srba u Hrvatskoj i BiH nameru da etnički očiste od nesrba velike delove Hrvatske i BiH“, preneo je Bramerc nalaze iz presude.

Glavni tužilac rekao je i da su Stanišić i Simatović „na važne načine doprineli sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata, naročito time što su pružali podršku ozloglašenim paravojnim grupama“.

Zaključak da su Stanišić i Simatović dali „značajan doprinos“ zločinačkom udruženju, sud je izveo iz činjenice da je SDB Srbije u jesen 1995. plaćala pripadnike paravojske Željka Ražnatovića Arkana koji su u Sanskom Mostu počinili zločine nad Muslimanima, uključujući i ubistvo više od 70 osoba.

„Ova presuda je prikladno poslednje poglavlje u radu Haškog tribunala. Za 30 godina rada, uspešno smo procesuirali visoke političke, vojne i policijske zvaničnike svih strana u sukobu. Pokazali smo da je odgovornost za najteže međunarodne zločine moguća i ostavili kao svoje nasleđe zapise o tome šta se dogodilo“, ocenio je Bramerc.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.