D.I.C. Veritas

B92,09.10.2016., 25 godina od ubistva novinarske ekipe RTS, nema istrage

Beograd — Na današnji dan pre 25 godina na novinarskom zadatku na Baniji ubijena je ekipa šabačkog dopisništva RTS-a. Za njihovu smrt još niko nije odgovarao.

Predstavnici tužilaštva Srbije ili Hrvatske nikada nisu pokrenuli istragu tog zločina.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, automobil u kojem je bila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, na putu između Petrinje i Gline, a u njemu su ubijeni novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević, dok je urednik u Radio Šapcu Sreten Ilić umro na putu do bolnice.

“Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu Slobodni tjednik. U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom ‘Pucati na špijune bez zaustavljanja’ . Iz teksta se vidi da je autor, potpisan kao Jovan Kubura, posedovao i koristio privatne Amidžićeve stvari. Ove činjenice dokazuju da je redakcija Slobodnog tjednika došla u posed ličnih stvari ubijenih novinara, ali čak ni postojanje ovako očigledne veze za istražne organe nije imalo nikakav značaj”, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS je takođe ukazao da je tadašnji komandant Trećeg bataljona 544. motorizovane brigade JNA Jovo Ilić potvrdio da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje i kada nije bilo borbenih dejstava a da njega niko do vojnih ili civilnih vlasti nije kontaktirao, iako je bio prvi na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u Glini.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.