D.I.C. Veritas

Balkaninsight.com, 2907.2022, BiH zadržala osumnjičenog za ratne zločine nakon hapšenja na granici sa Srbijom

Boro Tomić je zadržan u pritvoru nakon što ga je Bosna i Hercegovina, po potjernici Hrvatske koja ga tereti za ratni zločin počinjen 1991. godine., uhapsila na graničnom prelazu.

Iz Državnog suda BiH za BIRN su saopštili da je srpski državljanin Boro Tomić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, juče zadržan u pritvoru.

Sud je saopštio da je odluku donio na osnovu Interpolove ‘crvene potjernice’, izdate na zahtjev Hrvatske, u kojoj se navodi da se Tomić traži „radi procesuiranja za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

On je optužen za zločine počinjene u Daruvaru u Hrvatskoj u avgustu 1991. godine.

„Pritvor prema ovoj odluci ne može trajati duže od 18 dana od dana pritvaranja traženog lica, tj. do 12. avgusta 2022. ili do nove odluke suda”, dodaju iz Suda BiH.

Srpska nevladina organizacija „Veritas“ juče je saopštila da je Tomić, koji živi u Srbiji, uhapšen „kada je krenuo u posjetu roditeljima u Kotor Varoš, koje je i posjećivalo vrlo često, ali do sada nije imao problema prilikom prelaska granice”.

Prema Veritasovim podacima protiv Tomića i još 27 osoba sa područja Daruvara Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 1997. godine podiglo optužnicu zbog krivičnih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Oni se, prema „Veritasu“, terete da su „izdavali naredbe ili sami provodili svakodnevna policijska i vojna privođenja civilnog stanovništva toga kraja, zatvarali civile hrvatske nacionalnosti i pripadnike hrvatske vojske, držali civile kao taoce, odvodili ih prvo u zatvor u Bijelu, a potom neke i na Bučje, gdje su bili zlostavljani, mučeni i ubijeni“.

Predsjednik „Veritasa“ Savo Štrbac kazao je da Hrvatska i dalje hapsi osumnjičene iz rata 1991-95. godine.

„Oni i dalje hapse, ovo je osmo hapšenje od početka ove godine, neki kada su ulazili u Hrvatsku, a neki van Hrvatske“, rekao je Štrbac za BIRN.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.