D.I.C. Veritas

BIRN,03.07.2015., Odbačen deo optužbi protiv Merčepa

Hrvatsko tužilaštvo odbacilo je optužbe protiv bivšeg ratnog komandanta policije Tomislava Merčepa da je svojoj jedinici naredio da počini ubistva, ali se on i dalje tereti za to što nije sprečio ubistva.

Kancelarija državnog tužilaštva u četvrtak je izmenila optužnicu protiv Merčepa, nekadašnjeg komandanta jedinice rezervne policije, koja je 1991. godine navodno počinila ratne zločine u Zagrebu, Kutini u centralnoj Hrvatskoj i Pakračkoj Poljani na području Zapadne Slavonije.

Merčep je prvobitno optužen, kao de fakto komandant jedinice poznate kao Merčepovci, da je naredio ubistvo 46 osoba u periodu između oktobra i sredine decembra 1991. godine.

Međutim, tužilaštvo u Zagrebu je odlučilo da odbaci optužbe za izdavanje naredbe, iako ga i dalje tereti za to što nije sprečio svoje podređene da počine zločine.

Državno tužilaštvo tvrdi da je Merčep “pristao da njemu podređeni nastave s takvim radnjama kao i na njihove posljedice, istodobno svjestan da među njima ima manji broj pojedinaca koji su i ranije dolazili u sukob sa zakonom”.

Tužilaštvo, takođe, tvrdi da pripadnici jedinice nisu bili obavešteni o svojim obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu, čime je Merčep “dao prešutno odobrenje za takvo postupanje i za vrijeme dok nije bio na terenu”.

U prvoj optužnici, on se teretio da je dao neposredno naređenje za nezakonita hapšenja, mučenje i ubistva.

Merčep je odbacio sve optužbe i rekao da nikada nije komandovao tom jedinicom.

On je u vreme kada su navodno počinjeni zločini bio asistent hrvatskog ministra unutrašnjih poslova.

Uhapšen je u decembru 2010. godine, a godinama pre toga bio je utucajna politička figura u Hrvatskoj, uprkos brojnim izveštajima nezavisnih medija o ratnim zločinima, koje je navodno počinila njegova jedinica.

On je do 1996. godine bio savetnik u ministarstvu unutrašnjih poslova, osnovao je političku stranku i čak bio kandidat za predsednika.

Suđenje se nastavlja u septembru.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.