D.I.C. Veritas

Blic, 05.08.2016., Granić: Zločina u Oluji je bilo, ali oni su bili pojedinačni, a ne Tuđmanova naredba

Mate Granić, ratni šef hrvatske diplomatije i savetnik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, potvrdio je da je bilo zločina tokom vojno-policijske akcije Oluja, avgusta 1995, ali tvrdi da su oni bili pojedinačni, kao i paljenja i pljačke, kao i da to nije bila politika predsednika Franje Tudjmana.

Granić je gostujući na regionalnoj N1TV ustvrdio da su svi koji su počinili zločine procesuirani.

“Oluja je značila završetak rata, a potom se razgovaralo o mirnoj reintegraciji, tokom koje je hrvatska vlast postavljala uslove”, rekao je Granić i tvrdi da “bez Oluje pregovori ne bi bili mogući, niti bi došlo do kraja rata pa, kako je rekao, i u BiH.

Oluja je, prema njegovim rečima, bila ključna i za oslobadjanje nekih područja i u toj zemlji, kao i način da se bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević “prisili na pregovore”.

“Srećan sam i ponosan što sam mogao služiti Hrvatskoj. Oluja je jedna od najvažnijih akcija u hrvatskoj istoriji, ona je preokrenula našu istoriju. Na Oluju treba svi da budemo ponosni, da odamo počast svim poginulim braniteljima, da se setimo jednog od najvažnijih dana u našoj istoriji”, rekao je Granić.

On je rekao i da će ponoć i okretanje budućnosti, biti osnovna poruka koju će u Kninu, sa centralne svvečanosti obeležavanja 21. godišnjice Oluje, poslati predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.