D.I.C. Veritas

Blic, 26.05.2016., KOLIKO KOŠTA ŽIVOT SRBINA? Hrvatska plaća srpskoj porodici zbog ubistva oca, sestre i devojčice

Hrvatska porodici Roknić, zbog ubistva troje njenih članova u Karlovcu pre 25 godina, treba da isplati više od milion kuna, ili oko 17 miliona dinara.

Za monstruozan zločin u karlovačkom naselju Sajevac, 1991. godine nad Srbima Markom Roknićem, njegovom četrnaestogodišnjom ćerkom Danijelom i sestrom Dragicom, na samo devet godina zatvora osuđen je policajac Željko Gojak.

U presudi se nalaže Republici Hrvatskoj da Nenadu Rokniću i njegovoj majci Branki isplate po 220.000 kuna zbog gubitka oca, odnosno muža Marka Roknića, te još po 20.000 kuna za troškove izrade grobnice. Ranije je Roknićima dosuđena odšteta za smrt Danijele, Nenadove sestre, njemu 100.000, a Branki 220.000 kuna, a isto toliko i Draganu Ninkoviću za smrt majke, Markove sestre Dragice, koja je takođe ubijena kobnog dana u njihovoj kući. Za tri svirepa ubistva Hrvatska je obavezna da isplati ukupno oko 130.000 evra.

- Nemojte molim vas da me pitate o tome. Samo mogu da kažem da će ubica moje sestre, oca i tetke, uskoro izaći na slobodu – kratko je rekao za „Blic“ Nenad Roknić, koji sada živi u centralnoj Srbiji.

Na suđenju je dokazano da je Gojak lično ubio devojčicu Danijelu i njenu tetku Dragicu.

Pravo na odštetu

- Posle pravosnažne krivične presude, porodica žrtve koju je ubio hrvatski policajac ili vojnik ima pravo da tuži i traži od Hrvatske nematerijalnu odštetu. Za žrtvu njen najbliži rođak može da dobije odštetu do 250.000 kuna – objašnjava za „Blic“ Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.