D.I.C. Veritas

Blic, InfoSrpska, 01. 05. 2023, “Ubijanje civila i granatiranje izbegličke kolone nije pobeda” U Gradiški pomen stradalim Srbima iz zapadne Slavonije tokom akcije “Bljesak”

Polaganjem venaca i cveća, podsećanjem na 1. maj pre 28 godina kada je 15.000 Srba iz zapadne Slavonije bilo prinuđeno da napusti svoje kuće i imanja, u Gradiški je danas održana komemoracija ispred spomenika srpskoj golgoti.

Vence su položili predstavnici srpskih udruženja iz Slavonije, predstavnici institucija Republike Srpske, Grada Gradiška, građanskih udruženja iz Srpske i Srbije. Tome je prethodio parastos poginulim i ubijenim Slavoncima koji se nisu uspeli domoći savskog mosta u Gradiški, koji je za sve njih u to vreme predstavljao spasenje i slobodu, piše Srpskainfo.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izjavio je da ubijanje civila i granatiranje izbegličkih kolona ne može biti pobeda, kako to predstavlja druga strana dok se Srbi sećaju svojih poginulih.

On je istakao da 1. maj 1995. godine pamte svi u Gradiški i Lijevče polju jer su prvi dočekivali izbegličke kolone.

– Pamtimo tugu koja je bila ogromna, koja se tada širila svuda – dodao je Dodik.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške podsetio je da narod Zapadne Slavonije 28 godina, pati.

- Srpski narod je bio prinuđen na egzodus, a na tom putu spasa poginula su ili nestala 283 lica. Sećanje na njihovo stradanje kao i svih Srba poginulih u Zapadnoj Slavoniji, naše je večno opredeljenje – naglasio je Adžić.

Krsto Žarković, predsednik udruženja Srba Zapadne Slavonije, obraćajući se ovom masovnom skupu, apelovao je na vlasti Srpske i Srbije da ih zaštite od mirnodopskog progona po poternicama Hrvatske.

– Na granici sa Srbijom, u poslednje dvije do tri godine, Srbi iz Hrvatske su hapšeni, pritvarani, maltretirani. Od vlasti Srbije očekujemo pravedno suđenje, odgovornost, ukoliko se ispostavi krivica, ali ne da nas izručuju Hrvatskoj. Kada je u pitanju Republika Srpska, tu imamo samo pohvale. Mi ovdje želimo status boraca – ukazao je Žarković.

U Gradiški je danas obeleženo 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji “Bljesak”, u kojoj su poginula 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro dece do 14 godina

Hrvatske snage prvog maja 1995. godine napale su teritoriju zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Proterano je 15 hiljada Srba. Za zločine počinjene tokom ove akcije, do danas, niko nije odgovarao.

 

Milan Pilipović

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.